Da li je vlast svjesna ogromnih poskupljenja? Troškovi ne prate život…

TNT GROUP

Cijene u Bosni i Hercegovini već duže vrijeme suvanadmašuju mogućnosti običnih građana. Često su čak i više nego u nekim zemljama Europske unije, dok je standard u BiH značajno niži. Prosječne plaće su nedovoljne da pokriju osnovne troškove života. Dok građani pate, političari nastavljaju s obećanjima. Hoće li nas u budućnosti dočekati nova poskupljenja i dodatna zaduživanja?

Dugo očekivana minimalna plaća od tisuću maraka u Federaciji BiH još uvijek nije realizirana. Pokušaji blokiranja osnovnih životnih namirnica nisu pomogli građanima da se izbore s svakodnevnim rastom cijena, kako izvještava Forbes.

“Nikad ne znate kad dođete, jedan dan je cijena jedna, a već drugi dan druga. Nikad ne možete unaprijed planirati koliko ćete potrošiti, uvijek morate imati rezervu jer vas uvijek iznenadi nova cijena. Cijene nikada ne padaju, uvijek rastu. Nedavno sam kupovala jabukovo sirće, vidjela sam naš grb i cijena je bila jedna marka i dvadeset, a sljedeći dan jedna marka i četrdeset”, izjavila je jedna građanka za Forbes.

Čampara: Nadam se da će Vlada FBiH pronaći rješenje

U travnju, prosječna plaća u Federaciji BiH iznosila je oko 1.300 maraka, dok je troškovi životnog standarda skoro dosegnuli 3.000 maraka. Prosječna plaća u travnju u Republici Srpskoj bila je oko 1.400 maraka, a troškovi života preko 2.600. Najteže je penzionerima, gdje je prosječna mirovina tek iznad petsto maraka u oba entiteta.

Vlasti u Federaciji BiH svjesne su enormnih cijena i obećavaju olakšanje građanima, barem deklarativno.

“Mislim da trebamo ispunjavati ono što smo obećali u vezi s minimalnom plaćom. Privremeno rješenje dok se ne izmjene zakoni može biti neoporezivi dio koji će nadoknaditi razliku do minimalne plaće, a da poslodavcima ne povećava troškove doprinosa”, izjavio je Arman Zalihić, delegat u Parlamentu FBiH (SDP).

Aljoša Čampara, izaslanik u Parlamentu FBiH (NiP) izrazio je nadu da će Vlada pronaći rješenje i pružiti jednokratnu novčanu pomoć penzionerima, kao i poboljšati uvjete i povećati mirovine za umirovljenike kroz izmjene zakona.

Vladajući u Republici Srpskoj tvrde da je ekonomsko stanje iznad prosjeka, ali rijetko govore o njihovom čestom zaduživanju. No, ekonomski stručnjaci već neko vrijeme tvrde da će neodgovorno fiskalno ponašanje doći na naplatu. Ide li istim putem i Federacija BiH?

“Umirovljenici su iznijeli svoje zahtjeve, neke smo uzeli u obzir i nadam se da ćemo ih ispuniti, uključujući i jednokratnu pomoć iz rebalansa proračuna. Obećali smo da ćemo tu pomoć isplatiti, ali ne možemo odrediti iznos jer moramo vidjeti kojim sredstvima raspolažemo u rebalansu”, rekao je Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH.

“Pravi udar tek slijedi”

Mnogi smatraju da pravi udar tek slijedi. Nedavno je FERK odgodio sjednicu na kojoj se trebalo raspravljati o poskupljenju struje. No, odluka neće dugo izostati i strahuje se da neće biti povoljna.

“Povećanje cijena za građane nije kako Elektroprivreda tvrdi, već preko 12 posto. Što građani trebaju znati je da ovo nije kraj, već početak jer će, uvjeren sam, biti još jedno povećanje cijena iduće godine. Razlog za to su troškovi CO2 takse, koja će se odraziti na proizvodnu cijenu Elektroprivrede jer je ugalj i dalje osnovni resurs za proizvodnju električne energije”, rekao je stručnjak za energetiku, Almir Bečarević.

Jedna razočarana građanka izrazila je svoje nezadovoljstvo pred kamerama u vezi najavljenog poskupljenja struje.

“Imamo struje za izvoz, a moramo plaćati, podizati cijene. Naša politika ne brine o građanstvu, o životu građana. Što mislite kako će preživjeti ljudi koji imaju mirovinu od pet-šest stotina maraka?”, rekla je.

Ako dođe do poskupljenja struje, vjerojatno će doći do dodatnih poremećaja na tržištu hrane i goriva. Izgledno je da slijedi vruće ljeto, u kojem će ne samo temperature biti visoke, već i cijene.

Objava Je li vlast svjesna enormnih poskupljenja? Troškovi ne prate život pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

Izvor: ( caportal.net / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima