Da li se Gimnazija Mostar stidi fra Dominika Mandića?

TNT GROUP

Mostarska Gimnazija slavi 130 godina postojanja ove godine. U sklopu ovog velikog jubileja, putem zvaničnih internet stranica i medija, poziva se:

“Velika gimnazija, Kraljevska gimnazija, Gimnazija “Aleksa Šantića”, Gimnazija Mostar, Stara dama… 130 godina posvećenih odgoju i obrazovanju… 130 godina znanja i uspomena… Gimnazija Mostar obilježava veliki jubilej ove školske godine – 130 godina postojanja. Prisjećamo se dugačke i bogate tradicije škole koja je započela s prvim danom nastave davne 1893. godine. Prisjećamo se ljudi, događaja, emocija koje nas obuzimaju kada se sjetimo svoje škole. Bivši i sadašnji učenici i zaposlenici škole njeguju Gimnaziju na mnogo načina. Pozivamo vas da podijelite svoje uspomene i pošaljete fotografije koje vas vežu za školu, ukoliko ih imate.”

Da li se Gimnazija Mostar stidi fra Dominika Mandića?

U pozivu se navode zvanični i nezvanični nazivi škole kroz povijest, počevši od Velike Gimnazije, Kraljevske Gimnazije, Gimnazije “Aleksa Šantića”, Gimnazije Mostar, Stare dame, ali se ne spominje naziv Gimnazija fra Dominika Mandića, što je bio zvanični poslijeratni naziv ove škole koja je nastavu izvodila na hrvatskom jeziku prema hrvatskom nastavnom planu i programu od 90-tih do 2004. godine, piše Hrvatski Medijski Servis.

Nažalost, uklanjanje naziva Gimnazija fra Dominika Mandića s namjerom šokiralo je bivše učenike. Bivši učenici su reagovali na uklanjanje njihove škole i pitali se gdje je nestao njihov naziv. Nakon javne reakcije, objava na društvenim mrežama Gimnazije Mostar uklonjena je, zajedno s komentarima.

Da li se Gimnazija Mostar stidi fra Dominika Mandića?

Nakon novih pitanja, objava je ponovno objavljena bez spominjanja naziva škole kroz povijest. Jasno je da je ovo namjerno izostavljanje naziva bilo šokantno za bivše učenike i širu javnost Mostara. Falsifikovanje povijesnih činjenica je nedopustivo, a Gimnazija bi trebala ispraviti ovu grešku i ispravno se odnositi prema svojoj prošlosti i identitetu.

Da li se Gimnazija Mostar stidi fra Dominika Mandića?

Gimnazija bi trebala biti uzor poštivanja istine, a ne manipulacija i obmana. Mostar kao grad koji se zalaže za različitost i dijalog ne zaslužuje ovakvo postupanje. Ispravka i javna isprika bivšim učenicima Gimnazije fra Dominika Mandića, kao i široj javnosti, bila bi pravi korak ka obnovi povjerenja i poštovanja u zajednici.

Ovaj post je prvi put objavljen na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima