Diglo se cijelo selo kako bi izgradilo prvu farmu: Povratak života u Ljubunčić

TNT GROUP

Jakov Sučić, nakon 35 godina života u Velikoj Gorici kod Zagreba, odlučio se vratiti Livnu i svom Ljubunčiću. Do kraja ovog mjeseca prve mlade junice pasmine Black Angus iz Češke će stići u selo Ljubunčić kod Livna, koje će postati njihov novi dom i prva farma u selu udaljenom 17 kilometara od grada.

Ovo je priča o povratku Jakova Sučića, koji je dočekan raširenih ruku od strane lokalnog stanovništva. Svi su došli pomoći u izgradnji farme, bez ikakve naknade, dok je Jakov istakao da je on povratnik u selo.

“Ovdje se rijetko viđa da svi iz sela dođu pomoći u izgradnji farme. Nikome nisam platio, već sam ih počastio janjetinom i pićem. U biti, ja sam povratnik ovdje”, rekao je Jakov za Agroklub.

Farma se nalazi na brdu 2,5 kilometara od sela, a pristup je ograničen. Prva iskustva s transportom junica iz Češke su pred Jakovom, a očekuje se da farmu zajedno s partnerima revitalizira i pruži novo životno iskustvo selu Ljubunčić.

Jakov planira organizirati transport junica na farmu, dok će se partneri iz Amerike baviti prodajom. Osim toga, planira popraviti seoski put i organizirati vodu za farmu. Unatoč izazovima, Jakov se hrabro upustio u ovu avanturu i s tuđom podrškom se nada uspjehu.

Dolazak junica se očekuje do kraja mjeseca, nakon što prođu sve kontrole i papire. Jakov je postavio ogradu i objekat za junice, kako bi im pružio siguran i zaštićen prostor za boravak. Rekao je kako se ne vraća u Livno, već u svoje selo, gdje smatra da je pravi dom.

Ljubunčić će uskoro dobiti novi život, s uređenim putem i riješenim vodosnabdijevanjem. Čitava zajednica se raduje povratku Jakova i farme, koja će donijeti novu energiju u selo.

Agroklub

Izvor: ( livnovine.com / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima