Druga dječija vatrogasna olimpijada održana u Livnu

TNT GROUP

Drugom dječijom vatrogasnom olimpijadom u Livnu organizatori žele da se ove igre pretvore u tradiciju u Bosni i Hercegovini. Kroz igru djeca uče o vatrogastvu i opasnostima od požara, sa nadom da će neko od njih jednog dana postati hrabri vatrogasac.

Prošle godine su vrijedni vatrogasci iz Lištana spojili igru i učenje o vatrogastvu, pa su i ove godine organizirali dječje vatrogasne igre za učenike petih razreda livanjskih osnovnih škola, počevši s vodenim golfom.

Učenici su se okušali u raznim igrama poput rušenja čunjeva, vodenoj štafeti, slijepoj stazi, povezanim nogama… simulirajući situacije koje vatrogasci mogu doživjeti na terenu na praktičan i zabavan način.

Ideja o ovakvim igrama preuzeta je iz Hrvatske, gdje svako vatrogasno društvo ima svoju mladež i organizira vatrogasne olimpijade za djecu, omogućavajući im da kasnije postanu punopravni članovi društva.

Grad Livno je podržao ovu inicijativu, a organizirana je i pokazna vježba kako bi djeca bolje shvatila stvarne opasnosti od požara.

federalna.ba

Izvor: ( relax-portal.info / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima