FBiH: Neradna nedjelja zapravo nije neradna?

TNT GROUP

Neradna nedjelja koja se spominje u zakonu o uslužnoj djelatnosti, a čiji je predlagač Federalno ministarstvo trgovine, nije neradna, to je podvala, kazao je za Faktor.ba ekonomski stručnjak Admir Čavalić, federalni zastupnik i predsjednik Odbora za ekonomsku i financijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Nacrt zakona o uslužnoj djelatnosti prihvaćen je na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH i u narednom razdoblju će uslijediti javna rasprava koja će trajati 60 dana. Ovo što se nudi u zakonu koji je pripremilo Federalno ministarstvo trgovine nije neradna nedjelja, što god mi mislili o tome, bili za ili protiv! Ispravna definicija je “zabrana rada pojedinih prodajnih objekata, a ne radnika, na području polovine Bosne i Hercegovine”.

Što to u praksi znači? Objekt će raditi, ali se ne može prodavati, međutim, unutar objekta se može čistiti, raditi inventura, slaganje, što se evo i događa u Goraždu gdje je nedjelja neradni dan.

Mislim da se ovdje javnost ciljano dovodi u zabludu radi nekih sitnih političkih poena, političkog populizma. I građani, radnici koji priželjkuju tu neradnu nedjelju, misle da će biti neradna. Smatram da je pogrešno da se govori neradna nedjelja, kategoričan je Čavalić.

Dodaje kako je računao da se neradna nedjelja maksimalno odnosi na tri posto radne snage od 100.000 njih koji su uposleni u uslužnoj djelatnosti.

Vidite, u trgovini imate dosta radnika koji sada rade u skladištu i oni se vode kao trgovina. Zatim, koji se bave logistikom. Imate dosta radnika koji rade na benzinskim crpkama koje se također vode pod trgovinskom djelatnosti, rade u pekarama, drugstorima 24 sata, cvjećarama, a sve je to izuzeto iz predloženog nacrta zakona.

Ministarstvo govori o nekih 100.000 radnika u trgovini koji će osjetiti efekte ove mjere, lažne neradne nedjelje, a slobodnu nedjelju će dobiti možda mali broj ljudi, desetak, maksimalno 20.000 ljudi, kaže Čavalić.

Naglašava kako se postavlja pitanje što će biti i s tim radnicima. Netko će od njih dobiti otkaz jer će biti višak zato što prodajni objekt ne radi nedjeljom. Netko od njih će morati čistiti, raditi inventuru, poslove u prodajnom objektu koji je zatvoren. A netko od njih će, to pokazuju iskustva susjedne Hrvatske, možda biti prebačeni u kladionicu koja radi nedjeljom ili na benzinsku crpku. Ovo je jedna nevjerojatna podvala i ja sugeriram javnosti da se ne govori o neradnoj nedjelji, to nije neradna nedjelja! O tome treba odlučiti Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, rekao je Čavalić i dodao:

Ovdje ne spadaju frizerski saloni, ugostitelji, ništa nije obuhvaćeno. Samo određeni dio trgovina, ali ne i benzinske crpke koje spadaju pod uslužnu djelatnost, pekare, cvjećare, drugstori 24 sata, gdje su užasni uvjeti rada. Na kraju, imamo Zakon o radu koji regulira koliko se radi, odmara ili da se prepusti općinama da odluče hoće li u njihovoj sredini biti neradna nedjelja ili ne.

Objava FBiH: Neradna nedjelja zapravo nije neradna? pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima