FOTO: Predavanja o cijepljenju protiv HPV-a u osnovnim školama na području općine Tomislavgrad

TNT GROUP

Povodom  Europskog tjedna imunizacije koji se obilježava svake godine od 23. travnja do 29.travnja,  Dom zdravlja Tomislavgrad organizira predavanje o cijepljenju protiv humanog papiloma virusa (HPV).

Predavanja namijenjena roditeljima učenika osnovnih škola sa područja općine Tomislavgrad, održat će  Prim. Vesna Brnas, spec.pedijatrije i Antonija Ćosić, bacc.sestrinstva.

Danas su predavanja održana u Osnovnoj školi Ivana Mažuranića u Tomislavgradu  i  nastaviti će se u drugim osnovnim školama na području općine Tomislavgrad kroz cijeli tjedan.

Humani papiloma virus (HPV) jedan je od najrasprostranjenijih u svijetu. Postoji oko 150 tipova humanih papiloma virusa, od čega oko 40-ak tipova HPV-a uzrokuje infekcije genitalnog područja.

Neki su tipovi niskorizični (uzrokuju spolne bradavice ili kondilome), a neki visokorizični (mogu uzrokovati zloćudne promjene na stanicama i nekoliko vrsta karcinoma). Najveći broj zaraženih osoba uspijeva svladati infekciju vlastitim imunološkim sustavom no ako se virus zadrži u stanicama sluznice, promjene mogu uzrokovati razvoj karcinoma.

Cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) je preporučeno djevojčicama, djevojkama, kao i dječacima i mladićima, zbog smanjenja rizika od HPV infekcije i njenih štetnih posljedica, pogotovo određenih karcinoma.

Cijepljenje protiv HPV infekcije u Federaciji Bosne i Hercegovine je besplatno i dostupno djevojčicama 8.razreda osnovne škole u 2023/2024.godini.

V.d.ravnatelja Ivanka Živković, dr.med., poziva roditelje da se odazovu ovim predavanjima kojima je osnovni cilj podizanje svijesti o važnosti cijepljenja protiv HPV virusa, te mogućnosti da  zaštite svoju djecu prije nego dođu u kontakt  s  HPV virusom, objava je Doma zdravlja Tomislavgrad.

www.tomislavnews.com

Izvor: ( www.tomislavnews.com / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima