FOTO/VIDEO: Obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša pod sloganom “Jedna i jedina naša Zemlja – naša budućnost” danas

TNT GROUP

Udruge za zaštitu okoliša i prirode upozorile su na Svjetski dan zaštite okoliša na sve češće vremenske nepogode te zatražile prestanak ulaganja u fosilna goriva, prozvavši političke lidere da nemaju dovoljno hrabrosti uhvatiti se u koštac s najvećim izazovima našeg doba.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta, Program Ujedinjenih naroda za okoliš nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u razmišljanju i djelovanju s ciljem održivog razvoja našeg okoliša.

Program Ujedinjenih naroda za okoliš nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u razmišljanju i djelovanju s ciljem održivog razvoja našeg okoliša. Posljednjeg desetljeća svi osjećamo posljedice klimatskih promjena (kiše, poplave, suše, hladnoća….) i utjecaja na okoliš. Pri tom odgovornost za njih ne nose samo politike pojedinih zemalja i nevladine organizacije koje bi trebale više naglašavati i zagovarati okolišnu politiku, već i sekundarne djelatnosti (industrija, rudarstvo, energetika …) kao najveći proizvođači štetnih stakleničkih plinova, te pojedinci koji svojim razmišljanjem i životnim stilom utječu na okoliš u kojem žive. Svjetski dan okoliša, upravo i zato povezuje sve sudionike ovog procesa pri čemu se ističu zajednička nastojanja i uspjesi u postizanju i očuvanju zdravog okoliša. (https://www.zzjzosijek.hr)

Imamo samo jednu zemlju i zato je trebamo čuvati i štititi za buduće naraštaje!

Sretan vam Svjetski dan zaštite okoliša!

O OPĆINI TOMISLAVGRAD, UKRATKO O ZAŠTITI OKOLIŠA

Područje općine Tomislavgrad, a svima je dobro poznato, ima zdravu, nezagađenu životnu sredinu, čistu i zdravu vodu, izvore, jezera, šume, polje, planine, sve je to još uvijek ne zagađeno najveći dio godine.

Istina, ponekada se dogodi da se rijeka i potoci zamute, da se u jezera i oko njih ostavlja smeće, plastika, vrećice, otpad svake vrste, ali sve su to iznimke, ekscesi, koji samo potvrđuju pravilo da se svake godine sve više vodi računa, pazi i čuva okoliš. Nikada dovoljno, ali i nikada do sada tako dobro, kada je o Tomislavgradu riječ!

FOTO/VIDEO: Obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša pod sloganom "Jedna i jedina naša Zemlja - naša budućnost" danas

Prošećite duvanjskim ulicama s kraja na kraj grada, i glavnom i sporednim, i vidjet ćete da su poprilično čiste, bez smeća, otpadaka, opušaka. Ima dovoljno kontejnera za smeće, ali nikada dovoljno, pa počesto, posebice tijekom vikenda, postojeći kontejneri su pretrpani, a ima i smeća oko njih, što bi se, uz malo pažnje i Komunalnog i građana (ne ostavljati smeće pokraj punih kontejnera, malo se strpjeti!) moglo popraviti.

FOTO/VIDEO: Obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša pod sloganom "Jedna i jedina naša Zemlja - naša budućnost" danas

Prođete li selima u općini Tomislavgrad nećete vidjeti smeća po putu, oko kuća, po vrtovima, na usputnicama, kako je to nekada bilo. Tko se ne sjeća smeća po duvanjskim selima, vrećica po drveću, po putovima otpada svake vrste. Danas je mnogo ljepše, uređenije svako selo zahvaljujući redovitom odvozu smeća gotovo iz svih sela. I nikada duvanjske okućnice nisu bile tako lijepo uređene, i nikada toliko cvijeća u duvanjskom kraju!

Sve je to dokaz da su žitelji i grada i sela postali svjesni važnosti očuvanja i zaštite okoliša. Naravno, uvijek će netko naći primjedbu, i treba, jer i naš portal godinama ima rubriku Foto kritike u kojoj, zahvaljujući i suradnji naših čitatelja ukazujemo na izgrede narušavanja, zagađivanja okoliša, ali za razliku od nekih ranijih objava, na ove se sada reagira i ružne slike se uklanjaju!

FOTO/VIDEO: Obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša pod sloganom "Jedna i jedina naša Zemlja - naša budućnost" danas

Mi danas, na Svjetski dan zaštite okoliša, donosimo nekoliko lijepih fotografija iz naše arhive na kojima su, uglavnom, lijepi motivi, naše prirodne ljepote, ali ćemo i dalje objavljivati i ukazivati na svako narušavanje te ljepote, i najmanju pojavu zagađivanja okoliša, ne samo u Tomislavgradu, nego i u HBŽ, ali i šire.

VIDEO Žubor ljepotice Šujice ispod Kovačkog mosta

LIJEPE FOTOGRAFIJE ZAŠTITE OKLIŠA NA PODRUČJU OPĆINE TOMISLAVGRAD POGLEDAJTE OVDJE!

VAŽNO NA KRAJU: U TOMISLAVGRADU, U GRADU IMA JOŠ JEDNA VELIKA DIVLJA DEPONIJA, O KOJOJ SMO NEKOLIKO PUTA PISALI U FOTO KRITICI, PA SE NADAMO KAKO ĆE I ONA ŠTO SKORIJE BITI UKLONJENA?!

www.tomislavnews.com/Fotoi video: Arhiv TN

 

Izvor: ( www.tomislavnews.com / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima