Glamočki krumpir i službeno postaje brend

TNT GROUP

U Glamoču će idućega petka biti promoviran projekt o zaštiti zemljopisnog porijekla glamočkog krumpira pod nazivom “Glamočki krumpir – sprega čovjeka, prirode i gospodarstva”, prenosi Indikator.ba.

Iza događaja stoji Udruga “Glamočki krumpir” iz Glamoča, a u Etno domaćinstvu “Nenadića” gdje je promocija organizirana biti će prisutni predstavnici Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, Tehnološkog fakulteta u Banja Luci, Vlade HBŽ, općine Glamoč i poljoprivrednih proizvođača.

“Ovom prilikom biti će predstavljene procedure za dobivanje oznake zemljopisnog porijekla “Glamočki krumpir”, kriterija kvaliteta kao i vizualni identitet proizvoda – Glamočki krumpir – krumpir sa zaštićenim zemljopisnim porijeklom”, najavili su organizatori.

Ovo je prvi put da će kupci imati mogućnost da jednostavnim skeniranjem etikete provjere podatke o konkretnom proizvođaču, sorti, površini pod usjevom, parametrima kvalitete te dokumentaciji koja potvrđuje kvalitetu i zemljopisnu oznaku krumpira.

Prošle godine je glamočki opanak, tradicionalni opanak s područja općine Glamoč je, uz podršku projekta USAID Turizam, upisan u Registar zemljopisnih oznaka i imena porijekla pri Institutu za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Do sada su oznakom porijekla i zemljopisnog porijekla u BiH zaštićeni “nevesinjski krumpir“, „visočka pečenica“, „livanjski sir“ i “drvarski mućeni pekmez od drenjina“. Ovi proizvodi su  zaštićeni u skladu sa Pravilnikom o sustavima kvaliteta za prehrambene proizvode što omogućava proizvođačima ovih tradicionalnih proizvoda podnošenje zahtjeva i stjecanje odgovarajuće oznake i na razini Europske unije.

Objava Glamočki krumpir i službeno postaje brend pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima