Gradsko vijeće u Livnu povuklo svoju saglasnost na koncesiju koja ugrožava izvore Mandeka

TNT GROUP
Većina vijećnika Gradskog vijeća Livno danas se pridružila mještanima u njihovoj prvoj institucionalnoj pobjedi na putu ka trajnoj zaštiti svojih izvora.“, navodi se u saopštenju za javnost neformalne grupe građana „Zaštitimo izvore Mandeka“, koje, u nastavku, prenosimo u cjelosti.

Borba mještana za zaštitu vodocrpilišta u Livnu traje gotovo šest godina, ukazujući na nezakonitosti i propuste u koncesijskom ugovoru za eksploataciju “vode” na lokaciji “Poljane”. Njihovi argumenti su napokon prihvaćeni, nakon godina traženja slušanja i odgovora.

Prva institucija koja je odlučila raspravljati o koncesiji jeste Gradsko vijeće Livna, koje je na današnjoj sjednici poništilo suglasnost za dodjelu koncesije iz 2010. godine. Većina vijećnika podržala je mještane u njihovoj prvoj institucionalnoj pobjedi na putu ka zaštiti izvora.

Mještani su prikupili dokaze da javna rasprava nikada nije provedena valjano, te da investitor nema potrebnu dokumentaciju za koncesiju. Sve nadležne institucije su potvrdile nedostatak potrebnih dokumenata. Pozvani su vijećnici da raspravljaju na temelju činjenica.

“Hvala svima na podršci, posebno onima koji su udaljeni od nas. Naša borba će biti inspiracija drugima u sličnim situacijama. Nastavljamo dalje kako bismo zaštitili interese lokalne zajednice.” – poručuju iz grupe Zaštitimo izvore Mandeka.

Nakon povlačenja suglasnosti Gradskog vijeća Livna, sljedeći korak je raskid koncesijskog ugovora radi zaštite izvora Mandeka.

Izvor: ( livnovine.com / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima