Grlić Radman: Hrvati u Bosni i Hercegovini trebaju imati ista prava kao i ostali narodi

TNT GROUP

Bosna i Hercegovina odobrena je za početak pristupnih pregovora u ožujku, ali se još čeka pregovarački okvir. Politika zemlje je zasjenjena političkim napetostima i izjavama iz Republike Srpske o odvajanju. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je govorio o stanju u Bosni i Hercegovini u emisiji “Agenda: Svijet” na HRT-u.

Ministar je najavio nastavak dosadašnje politike prema BiH koja će se odvijati u dva smjera.

– Svaka demokratska država sprovodi politiku u nacionalnom, strategijskom interesu zemlje. Fokusirat ćemo se na podršku legitimnim političkim predstavnicima hrvatskog naroda, izmjenu izbornog zakona i otvaranje pregovora što prije jer je to u našem interesu. Također, pružat ćemo pomoć Hrvatima u BiH putem materijalne i financijske pomoći i projekata.

Bosna i Hercegovina je dobila suglasnost za otvaranje pristupnih pregovora u ožujku, ali pregovarački tim još nije formiran ni pregovarački okvir usvojen.

– Hrvatska vlada je uložila napore za napredak BiH. Očekujemo promjene u izbornom zakonu jer je to preduvjet za stabilnost zemlje. Hrvatska će nastaviti inzistirati na tim promjenama, rekao je ministar.

U narednim mjesecima očekuje se fokus EU na sebe što bi moglo odgoditi proces proširenja Unije. Povjerenik za proširenje Olivér Várhelyi istaknuo je napredak BiH u reformama.

– BiH je ispunila 110 reformi, ali treba se angažirati još oko tri reforme u Republici Srpskoj. Promjene u izbornom zakonu su ključne za mir, stabilnost i jednakost naroda u BiH, naglasio je ministar.

Veliko pitanje u BiH je izborni sustav, posebno izbor članova Predsjedništva BiH. Ministar Grlić Radman istaknuo je važnost ukidanja takvih anomalija za stabilnost zemlje, naglasivši da su najbolje odluke one koje dolaze od legitimnih predstavnika.

Grlić Radman je istaknuo da politička rješenja trebaju dolaziti iznutra, a ne izvana. Inzistirao je na promjenama u izbornom zakonu koje bi omogućile jednakopravnost Hrvata u BiH. Smatra da je Komšić glavni izvor nestabilnosti u zemlji.

Članak “Hrvati u BiH moraju imati jednaka prava kao i svi ostali narodi” prvi put je objavljen na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima