Hadžije iz Bosne i Hercegovine obavile sve obrede, prva grupa danas kreće za Medinu

TNT GROUP

Hadžije i hadžinice iz Bosne i Hercegovine su obavile sve hadžske obrede, osim oproštajnog tavafa.

Kako je objasnio rukovodilac Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u BiH Dževad ef. Hadžić, ovaj tavaf će hadžije obavljati po grupama, neposredno prije polaska u Medinu.

Danas je posljednji dan kada u Mekki boravi svih 2.224 hadžija iz Bosne i Hercegovine. Sutra već prva grupa napušta Mekku i ide u Medinu. Možemo reći da smo zadovoljni organizacijom. Bilo je izuzetno naporno, vruće i gužve su bile velike, ali svi članovi našeg tima – vodiči, šerijatske konsultantice i naš medicinski tim – obavili su svoj dio posla što je rezultiralo vrlo uspješnom organizacijom – rekao je Hadžić.

On je ocijenio da je odluka da naše hadžije prvo dođu u Mekku i obave hadž, a zatim otputuju u Medinu, izuzetno doprinijela dobroj organizaciji.

Mislim da smo tim potezom postigli svoj cilj da sačuvamo zdravlje hadžija i obavimo hadž dok su u dobrom stanju. Pokazalo se da je to bila ispravna odluka – dodao je Hadžić.

Sada slijedi opušten boravak naših hadžija u Medini.

Obavljat ćemo ibadete u Poslanikovoj džamiji, razgledati znamenitosti grada, eventualno otići u shopping, odmoriti se i nakon pet dana boravka počet će naš povratak – najavio je efendija Hadžić.

Na kraju je pohvalio saudijske partnere, koji su svoje obaveze prema Ministarstvu za hadž i umru Kraljevine Saudijske Arabije obavili na vrhunskom nivou.

Svi smo obavili svoje zadatke i rezultat nije izostao – rekao je efendija Hadžić.

Zdravlje hadžija je zadovoljavajuće. Bilo je intervencija, ali nije bilo ozbiljnih zahtjeva za hospitalizacijom u saudijskim bolnicama, saopćila je MINA.

Izvor: ( relax-portal.info / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima