HRS pokrenuo peticiju za procesuiranje zločina nad Hrvatima

TNT GROUP
Hrvatska republikanska stranka (HRS)  pokrenula je peticiju za procesuiranje desetina masovnih ratnih zločina nad Hrvatima koji do danas nisu doživjeli sudski epilog pred Sudom u Haagu ili domaćim sudovima.

Na konferenciji za novinare u Mostaru čelnik HRS-a Slaven Raguž, koji je i zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, istaknuo je da je ova stranka u više navrata do sada podnosila kaznene prijave za ratne zločine nad Hrvatima, koje su ostale bez epiloga.

Nebrojeno puta smo slali kaznene prijave pravosudnim institucijama, imali smo brojne sastanke, što s predstavnicima pravosuđa u BiH, što u Republici Hrvatskoj, što s veleposlanstvima najvećih država u BiH. Od toga nije bilo ništa, rekao je Raguž.

Dodao je kako dio odgovornosti za neprocesuiranje zločina nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini snose vladajuće stranke i dužnosnici koji, kako tvrdi, do sada nisu učinili ništa da se rasvijetli istina o ratnom stradanju Hrvata.

Aktualna vlast Hrvata u BiH se svela na polaganje vijenaca, kuknjavu nad sudbinom prigodom obilježavanja zločina, istaknuo je čelnik Hrvatske republikanske stranke.

Marinko Ljoljo, bivši zatočenik logora Muzeja u Jablanici, koji je bio pod nadzorom bošnjačke Armije BiH, ocijenio je kako se ključni razlozi što nisu procesuirani zločini nad Hrvatima svode na nemar, politikantstvo, nebrigu istražitelja, tužiteljstava, sudova.

Prema podacima Hrvatske republikanske stranke u proteklome ratu sa svojih ognjišta u BiH prognano je preko 300.000 Hrvata, te je poginulo njih 7.788, od čega 2.069 civila, dok je kroz više logora prošlo više desetaka tisuća civilnih i ratnih zarobljenika. Navodi se kako nisu u cijelosti procesuirani progoni, osnivanje logora, ubojstva, silovanja i drugi zločini počinjeni nad hrvatskim civilima u mjestima poput Briševa, Grabovici, Buhinim Kućama, Busovačkim stajama, Maljinama, Uzdolu i brojnim drugim lokacijama.

Zbog toga su iz HRS-a potaknuli potpisivanje peticije za procesuiranje ratnih zločina, što će se provoditi sljedećih 90 dana u svim hrvatskim sredinama u BiH, kao i putem interneta.

Post HRS pokrenuo peticiju za procesuiranje zločina nad Hrvatima je prvi puta viđen na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima