Kako je protekla operacija “Lipanjske zore” 32 godine kasnije

TNT GROUP

Slaven Galić, zamjenik ministra obrane Oružanih snaga BiH, ističe da je 32. obljetnica Lipanjskih zora prilika da se prisjetimo istine o Hrvatskom Vijeću Obrane (HVO) vezano za ovu operaciju, koja se iskrivljuje u medijima ovih dana.

Detaljno je opisao akciju u zoru 11. lipnja 1992. godine, kada je postrojba HVO Kažnjenička bojna zajedno s topništvom ”Širokobrijeških slavuja” ovladala Orlovcem, presjekla cestu Kruševo-Miljkovići-VardaMostar te zauzela vojarne, heliodrom, vojnu industriju i Aluminijski kombinat.

Operacija je započela u pet faza čiji je cilj bio razbiti neprijatelja na lijevoj obali rijeke Neretve, osloboditi Stolac, ovladati područjem Mostarskog Polja, ovladati prostorom sjeverno od Mostara te osloboditi istočne djelove grada i Podveležje.

Tim uspješnim operacijama HVO je oslobodio grad Mostar i postavio temelje za potpunu dominaciju nad neprijateljskim snagama

Ovo sjećanje treba biti podsjetnik na istinu o HVO-u i Domovinskom ratu, te zaslužene pohvale za njihove pobjede u Zoram lipnja 1992. godine.

Preuzeto sa Bljesak.info

Objava 32. godine poslije: Kako je tekla operacija “Lipanjske zore” pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima