Ko su najveći uvoznici i izvoznici u Bosni od početka godine?

TNT GROUP

U prvom kvartalu ove godine Bosna i Hercegovina je ostvarila ukupnu zamjenu u vrijednosti od 10,9 mlrd. KM, što je manje za 2,75% odnosno 308,7 mil. KM u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Od ukupne vrijednosti, izvoz iznosi 3,95 mlrd. KM, što je manje za 560 mil. KM u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Uvoz u Bosnu i Hercegovinu iznosi 6,94 mlrd. KM, što predstavlja povećanje od 252 miliona u odnosu na prethodnu godinu.

Poslovni portal Akta.ba donosi TOP 10 najvećih bh. izvoznika i uvoznika za prvo polugodište 2024. godine.

Izvor: UNO BiH

Na prvom mjestu najvećih uvoznika ove godine se nalazi kompanija Holdina, za razliku od prošle godine kada su bili na drugom mjestu.

Drugo mjesto zauzima kompanija Global ispat koksna industrija (GIKIL) d.o.o.

Na listi TOP 10 najvećih bh. uvoznika, uključujući i kompaniju Bingo koja je zauzela deseto mjesto, došlo je do određenih promjena u poređenju sa prethodnom godinom. Kada je riječ o najvećim izvoznicima za prvo polugodište ove godine, također su se dogodile određene promjene u odnosu na prethodnu godinu.

Ko su najveći uvoznici i izvoznici u Bosni od početka godine?
Izvor: UNO BiH

Na prvom mjestu je kompanija Alumina d.o.o., dok je kompanija TT KABELI d.o.o. Široki Brijeg na drugom mjestu. Kompanija ArcelorMittal, koja je prošle godine bila najveći izvoznik, sada se nalazi na šestom mjestu.

Objava Ko su najveći bh. uvoznici i izvoznici od početka godine? prvi put se pojavila na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima