Kolika je cijena krijumčarenja migranata iz BiH u Hrvatsku?

TNT GROUP

Na blizu Plitvičkih jezera otkriven je kanal kojim su ilegalno prebacivani migranti iz BiH u Hrvatsku, zahvaljujući osobi koja je bila deo krijumčarske grupe, ali je odlučila saradjivati sa policijom. Njegova akcija omogućila je Zakon o kaznenom postupku da bude korišten kao dio posebnih dokaznih radnji.

Saradnik istrage je obavijestio istražitelje o lokacijama gde će ljudi biti prebacivani preko granice i koliko novca će morati platiti za to.

Koliko košta krijumčarenje ljudi?

Grupa je od kolovoza 2022. do lipnja 2023. prebacila ljude preko granice za nagradu od 1.500 do 4.500 eura. Odrasli su plaćali punu cijenu, dok je za djecu transfer bio upola jeftiniji, prenosi N1.

Saradnik je bio jedan od ključnih članova kriminalne grupe koji su preuzimali migrante iz BiH na području karlovačke i ličko-senjske županije, prepuštajući ih vozačima za daljnji transport u Zagreb i zemlje EU.

Ogroman profit krijumčara

Saradnik je prenosio novac koji su plaćali migranti drugim članovima krijumčarske grupe.

Grupa je prebacila najmanje 138 stranaca, a vođa je zaradio skoro 170.000 eura. Ostali članovi su dobili manje iznose – od 500 do 6.500 eura.

Jedan transfer 15 stranaca realiziran je u martu 2023. godine, kada su prevezeni do autobusne stanice u Zagrebu, plaćajući oko 18.000 eura za transport.

Ovo je prvi puta viđeno na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima