Koliko cigareta, pića i hrane za ljubimce smijete prenijeti preko granice?

TNT GROUP

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) apelira na građane da budu spremni za putovanje tokom sezone godišnjih odmora. Kada krenete na put u Hrvatsku ili ostale zemlje EU-a, važno je znati šta i u kojim količinama možete unijeti iz Bosne i Hercegovine.

Darjana Maglov iz UNO ističe da svaki građanin BiH može ponijeti osobnu prtljagu oslobođenu od plaćanja uvoznih trošarina, u razumnoj količini za osobnu upotrebu. Važno je da roba ima nekomercijalni karakter i da njena ukupna vrijednost ne prelazi 300 eura u drumskom, a 430 eura u zračnom i pomorskom prometu.

Pravila se odnose i na maloljetnike, koji su oslobođeni plaćanja uvoznih trošarina ako vrijednost njihove prtljage ne prelazi 150 eura. Roba mora biti namijenjena isključivo za privatnu ili obiteljsku upotrebu, a ne za preprodaju.

Ukoliko putujete u Hrvatsku, možete unijeti najviše dvije kutije cigareta. Prekoračenje ovih granica podložno je visokim kaznama. Također, postoje ograničenja za unos alkohola i alkoholnih pića, kao i hrane za ljubimce, preko granica, kako bi se poštovale stroge propise EU-a.

UNO podsjeća da je važno poštovati zdravstvene propise EU-a radi sprečavanja širenja bolesti. Prilikom prelaska granice, neophodno je poštovati propisane količine za različite vrste proizvoda.

Zbog sigurnosti i zaštite zdravlja ljudi, životinja i biljaka, važno je da putnici budu informisani o pravilima unosa roba preko granica kako bi izbjegli probleme prilikom putovanja.

Izvor: ( caportal.net / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima