Kolonija likovnih umjetnika “Zemlja kralja Tomislava” održana na “Karmelu sv. Ilije”

TNT GROUP

Likovni umjetnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine sastali su se treći puta po redu na koloniji pod nazivom „Zemlja kralja Tomislava“. Projekt je to koji Udruga „Stećak“ provodi u okviru proslave tisuću i stote obljetnice hrvatskog kraljevstva i krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju. Tema je ovoga susreta likovnih umjetnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine suvremena interpretacija povijesnog krajolika Duvanjskog polja i okolice Tomislavgrada.

U mirnom okružju Samostana i duhovnog centra „Karmel sv. Ilije“ doživljaj duvanjskog krajolika prenosili su na platna Gordana Bakić, Tomislav Buntak, Svetislav Cvetković, Sebastijan Dračić, Fedor Fisher, Frišćić, Koraljka Kovač, Matko Vekić i Josip Zanki. Među sudionicima su bili i dvoje Nizozemaca, Liesbeth Bik i Jos von der Pol.

Prvi dio kolonije posvećen je obilasku i fotografiranju krajolika kako bi se mogli izabrati motivi. Ne samo za ovu koloniju nego sa cjelokupni opus koji će se raditi iduće godine. Naime, dosadašnji susreti su bili priprema materijala za planiranu veliku izložbu s temom krajolika Duvanjskog polja i okolice iduće godine u Zagrebu.

Dok će djela izrađena na ovoj koloniji biti izložena u veljači 2025. godine u Etnografskom muzeju u Zagrebu kao dio cjelokupne izložbe pod nazivom „Suvremena interpretacija predaje o kralju Tomislavu“ kada će biti izložen i rad Ilije Skočibušića, akademskog kipara, koji ovaj put nije bio nazočan na susretu, zbog drugih obveza.

Kolonija je realizirana uz financijsku potporu općine Tomislavgrad i Splitsko dalmatinske županije.

Udruga Stećak

Objava Kolonija likovnih umjetnika “Zemlja kralja Tomislava” održana na “Karmelu sv. Ilije” pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima