Male šanse za isplatu 13. mirovine umirovljenicima

TNT GROUP

Prema informacijama koje je Avaz dobio, predstavnici Saveza udruženja umirovljenika FBiH najvjerojatnije će 14. ožujka imati sastanak sa kolegijem federalne Vlade.

Očekuje se da će na tom sastanku biti razmotrena moguća rješenja za poboljšanje teške situacije većine umirovljenika.

Iako su prije dva mjeseca zatražili isplatu tzv. 13. mirovine od 640 KM, što bi koštalo oko 286 milijuna KM, izgleda da u Vladi FBiH nema razumijevanja za tu inicijativu.

Isto tako, unutar Saveza nema jedinstvenog stava. Prema predsjedniku Saveza Ivi Kožulu, bilo kakva jednokratna novčana pomoć, uključujući i 13. mirovinu, neće riješiti problem umirovljenika.

Kožul ističe da je potrebno povećati iznose mirovina jer postojeće povećanje od pet posto nije dovoljno s obzirom na inflaciju i visoke cijene. Umirovljenici su zapostavljeni već 20 godina, a prosječna mirovina je gotovo dvostruko manja od prosječne plaće.

Nakon nedavnog sastanka sa resornim ministrom i ravnateljem Zavoda MIO, umirovljenici su istaknuli konkretne primjere neadekvatnih mirovina u odnosu na troškove života.

Sve u svemu, malo je izgleda da će 13. mirovina biti isplaćena umirovljenicima uskoro, a ključna uloga je na Vladi FBiH da pronađe dugoročno održiva rješenja za ovaj problem.

Objava Mali izgledi za isplatu 13. mirovine umirovljenicima pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

Izvor: ( caportal.net / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima