Mezit: Pružanje pune inkluzije tek će doći kada se prestane pričati o njoj

TNT GROUP

MOSTAR, 11. ožujka (FENA) – Obilježena 27. godišnjica Centra “Los Rosales” u znaku djece s posebnim potrebama

U ponedjeljak je priredbom djece s poteškoćama u razvoju i korisnika Los Rosalesa obilježena 27. godišnjica ovog centra, saopćila je direktorica Mirna Mezit.

Mezit je istakla kako Centar Los Rosales već 27 godina korača ravnopravno sa svim članovima društva, a trenutno broji 146 korisnika. Dodala je da je krajnji cilj centra pružiti odgoj i obrazovanje u skladu s dječjim sposobnostima i mogućnostima.

Pored odgoja i obrazovanja, Centar provodi i aktivnosti poput radne rehabilitacije, predškolskog odgoja i različitih vidova terapije. Centar također ima stručno tijelo za procjenu, praćenje i upućivanje djece s poteškoćama u razvoju.

Mezit je naglasila da je potrebno nastojati za potpunu inkluziju djece s posebnim potrebama u društvo, te da je važno raditi na promjeni svijesti zajednice.

U planu aktivnosti je i angažovanje mladih s invaliditetom u strategijama razvoja grada, kako bi im se pružile ravnopravne mogućnosti i podrška.

Istaknuto je da mladima s invaliditetom u Mostaru nedostaje mogućnosti za srednje obrazovanje, te je planirano preduzimanje inicijativa kako bi se ovo pitanje riješilo.

Izvor: ( dnevni.ba / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima