Mijat Tomić na markama HP Mostar

TNT GROUP

Hrvatska pošta (HP) Mostar je štampala izdanje prigodnih poštanskih maraka “Mitovi i flora 2024.” u bloku, sa motivom hajduka Mijata Tomića i munike, endemskog bora, objavila je Hrvatska pošta Mostar.

Mijat Tomić je bio poznati hrvatski vođa hajduka koji su se borili protiv turske vlasti za vrijeme Osmanskog carstva. Rođen je u Gornjem Brišniku početkom XVII. st. (1610.?), poginuo u Doljanima kod Jablanice na Ilindan, 20. srpnja, između 1656. i 1659. Godine. Roditelji su mu rano preminuli, a Mijata je othranio stric. Nakon što je odrastao, stupio je u najam kod bega Kopčića. Bio je poznat kao junak protiv kojeg se nitko u duvanjskom kraju nije mogao mjeriti.

Druga priča govori o tome da je Mijat ubio duvanjskog kadiju Suzicu koji je prisvojio njegovu livadu Jabuku, koja je bila njegova djedovina. Poginuo je nakon što ga je izdao kum Ilija Bobovac iz Doljana kod Jablanice, pozvavši ga u posjetu. Ubio ga je ili rob Arap ili žandar pogodivši ga kositrenim zrnom u jabučicu pod vratom. Sestrić Marijan je pokušao odnijeti ranjenog Mijata u Vran, ali je Mijat preminuo pod Sovićkim vratima, gdje je i sahranjen na njivi Pošćeci.

Autor likovnog rješenja je Ernesto Markota, prvi dan izdanja 22. svibnja 2024. godine. Izdanje se, kao i prethodna izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba

Objava Mijata Tomića na markama HP Mostar prvi put se pojavila na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima