Ministar Rimac: Pacijenti oboljeli od spinalne mišićne atrofije neće ostati bez lijekova

TNT GROUP

Federalno ministarstvo zdravstva priopćilo je kako je poduzelo sve potrebne aktivnosti koje će osigurati da pacijenti oboljeli od spinalne mišićne atrofije ne ostanu bez terapije. U priopćenju ovo ministarstvo ističe da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na prijedlog federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca usvojila informaciju koja se odnosi na rješavanje pitanja liječenja ovih pacijenata.

Kako je navedeno, sukladno usvojenoj informaciji, Federalno ministarstvo zdravstva će pripremiti odluku o uvrštavanju dva lijeka za terapiju oboljelih od spinalne mišićne atrofije na Listu lijekova fonda solidarnosti FBiH, za usvajanje na sjednici Vlade FBiH, a kako bi se stvorili uvjeti za nabavu lijekova koji će biti osigurani na teret sredstava fonda solidarnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.

– Federalno ministarstvo zdravstva je u kolovozu 2020. godine, prepoznajući potrebe oboljelih od spinalne mišićne atrofije i neophodnost što ranijeg liječenja, omogućilo dostupnost lijeka EVRYSDI® risdiplam za pacijente u FBiH kroz Sporazum potpisan s farmaceutskom kompanijom ROCHE d.o.o. – ROCHE Ltd., a koji ističe krajem ožujka ove godine. U međuvremenu je kod Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH registriran navedeni lijek, te je na taj način komercijalno dostupan u 2024. godini. Kako se navodi, drugi registrirani lijek kod Agencije za lijekove i medicinska sredstava BiH je lijek INN nusinersen (SPINRAZA), koji je također indiciran za liječenje spinalne mišićne atrofije.

Ministar Rimac je naglasio da je lijekove za spinalnu mišićnu atrofiju potrebno uvrstiti u Listu lijekova Federalnog fonda solidarnosti sukladno zakonskim propisima, kako bi se novac za tu namjenu mogao planirati i osigurati, te da bi Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH uopće mogao provesti daljnji postupak nabave lijeka, navodi se u priopćenju Federalnog ministarstva zdravstva.

Objava Ministar Rimac: Pacijenti oboljeli od spinalne mišićne atrofije neće ostati bez lijekova pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima