Ministarstvo poslodavcima: Razmislite o prekidu obavljanja poslova od 12 do 17 sati

TNT GROUP

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je saopćilo da, u skladu sa odredbom člana 9. stav 5. Zakona o zaštiti na radu, izdaje preporuke poslodavcima. Sve kako bi se spriječile štetne posljedice po zdravlje radnika uslijed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriji FBiH.

Ministarstvo preporučuje poslodavcima da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u razdoblju od 12:00 do 17:00 sati, te nastavak istih poslije 17:00 sati. Ukoliko je proces rada kod poslodavca organiziran na način da je nemoguće primijeniti ovu mjeru, preporučuje se da radnici koji obavljaju poslove na otvorenom počnu raditi od šest sati ujutro.

Također, poslodavcima se preporučuje da za vrijeme trajanja navedenih vremenskih neprilika omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima sa dijagnosticiranim kroničnim oboljenjima, kao i korištenje odsustava u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Ministarstvo preporučuje poslodavcima da prilagode organizaciju radnog vremena tako da se početak radnog vremena uskladi sa trenutnim vremenskim uvjetima. Osim toga, poslodavci bi trebali omogućiti adekvatnije odijevanje radnika u ustanovama, poduzećima, organima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i na službenim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično), prilagođeno visokim temperaturama.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike poziva poslodavce da se pridržavaju ovih preporuka kako bi zaštitili zdravlje svojih radnika tokom perioda visokih temperatura, priopćeno je iz Federalnog ministarstvo rada i socijalne politike.

Objava Ministarstvo poslodavcima: Razmotrite mogućnost prekida obavljanja poslova od 12 do 17 sati pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

Izvor: ( caportal.net / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima