MMF upozorava: Vlasti u Bosni i Hercegovini troše previše

TNT GROUP

Andreas Tudyka, predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Bosnu i Hercegovinu, upozorio je u četvrtak kako zemlja suočava s rastućim fiskalnim problemima koji mogu ugroziti sposobnost servisiranja dugova.

Tudyka je u intervjuu za banjolučke Nezavisne novine potvrdio da Federacija BiH također ima slične probleme kao i Republika Srpska, te da se proračunski deficiti povećavaju iz godine u godinu.

„Prije godinu dana pojavio se fiskalni deficit“

„Prije otprilike godinu dana pojavio se fiskalni deficit u oba entiteta, koji nastavlja rasti. Financiranje tih deficita uz postojeće dugove koje morate servisirati postaje sve teže. Ako se ovakav trend nastavi, doći ćete u situaciju da više nećete moći pozajmljivati, što će dovesti do krize“, kazao je predstavnik MMF-a.

Vlasti u oba entiteta bi stoga trebale odmah početi smanjivati proračunske troškove koji su se povećali zbog krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Trenutna politička situacija u BiH nije povoljna za ekonomski rast i provedbu reformi, što dodatno komplicira već postojeće probleme, upozorio je Tudyka.

Post MMF upozorava: Vlasti u BiH previše troše je prvi puta viđen na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima