NAJAVA: U Grudama prikazivanje dugometražnoga dokumentarnog filma ZIDINE

Odbor za branitelje OV Grude organizira projekciju dugometražnoga dokumentarnog filma ZIDINE – o logorima za Hrvate u BiH u Domovinskom ratu.

Projekcija će se održati u petak, 17. studenoga 2023. godine u 18.30 sati u kino dvorani u Grudama u povodu obilježavanja 32. obljetnice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Film je snimljen u produkciji tvrtke „Simbol“ za Hrvatsku udrugu logoraša Domovinskog rata u BiH. Scenarij je napisao Ivo Čolak, a režiju potpisuju Ivo Čolak i Marko Mikulić.

Trajanje dokumentarnog filma je 99 minuta.

Po riječima dr. Ive Čolaka, na filmu se radilo pet godina, a film obiluje bogatim arhivskim materijalom i na specifičan način oslikava tadašnji, a i današnji položaj logoraša Domovinskoga rata. U filmu tri bivša logoraša, Anđelko, Karlo i Mirko, posjećuju druge svjedoke, njih sedmoricu, na kavi, njihovim obiteljskim kućama i uredima, a koji se pritom prisjećaju dana zatočeništva u logorima.

U „Zidinama“ ima dosta teških i mučnih trenutaka. U filmu se može vidjeti, a to je ranije dokumentirano, kako je postojao 331 logor za Hrvate pod upravom Armije BiH i 194 logora pod upravom vojske Republike Srpske. Kroz logore je prošlo više od 15 tisuća hrvatskih civila i vojnika. Te činjenice su prilično nepoznate u hrvatskoj javnosti.

Napomena: Zbog scena u filmu ne preporuča se ulazak na projekciju osobama mladim od 14 godina.

Post NAJAVA: U Grudama prikazivanje dugometražnoga dokumentarnog filma ZIDINE je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima