Najavljeno značajno povećanje kapaciteta Granične policije BiH

TNT GROUP

Danas je u sjedištu Granične policije Bosne i Hercegovine u Sarajevu održana svečana ceremonija polaganja zakletve 11. klase kadeta Granične policije BiH.

U osnovnoj policijskoj obuci prve razine je bio prisutan 98 kadeta, koji su uspješno završili obuku i stekli uvjete za čin “policajac”. Direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković izjavio je da je ovo veliki uspjeh za mlade ljude, jer su postali dio policije i postali samostalni građani.

Naredni izazov za Graničnu policiju je zapošljavanje novih kadeta. U narednom periodu će biti raspisan konkurs za dodatnih 300 policijskih djelatnika do 2025/26. godine, kako bi se dostigao broj od 750 zaposlenih. Kuprešaković je istakao da će klasa kadeta biti raspoređena na mjestima s najvećim prilivom migranata, te da će imati važnu ulogu u rješavanju migrantske krize.

Šef Izaslanstva Europske unije u BiH Johann Sattler naveo je da BiH, sa 100 novih kadeta u Graničnoj policiji, počinje ispunjavati uvjete za pristupanje Europskoj uniji. Naglasio je važnost kontrole granica i upravljanja migracijama, te podršku EU u financiranju ovih aktivnosti.

BiH se suočava s velikim prilivom migranata na migrantskoj ruti, te je važno unaprijediti upravljanje granicama i migrantskom krizom kako bi se zadovoljili uvjeti za pristupanje EU. Sattler je pozvao bh. ministarstvo sigurnosti da nastavi s reformama u ovom segmentu.

Izvor: ( www.grude-online.info / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima