Napuštene škole postaju vrtići, uvodi se produženi boravak, počinje reforma kurikuluma, demografska situacija sve povoljnija u ŽZH.

TNT GROUP

Važno je naglasiti da je na posljednjoj sjednici Skupštine Županije usvojena tri veoma značajna zakonska prijedloga koji se odnose na obrazovanje, piše Večernji list.

Županija Zapadnohercegovačka se može pohvaliti pozitivnom demografskom slikom, ali i činjenicom da je jedina administrativna jedinica u okruženju sa takvim stanjem. Ovo je osnova koja dokazuje da mjere koje se donose i sprovode u ovoj županiji daju rezultate.

Obrazovne reforme

Županija se također kreće ka transformaciji obrazovanja, uzimajući u obzir brojne trendove i povećan broj djece mlađe dobi. Planira se prenamjena društvenih objekata, uključujući i škole koje su zbog ranijih trendova ostale bez učenika, u vrtiće. Ovo bi omogućilo pristupačnost vrtića djeci mlađe dobi, rješavajući tako izazove sa kojima se suočavaju i druge lokalne zajednice.

Također se planira osigurati prostor za produženi boravak za djecu školske dobi, što bi olakšalo situaciju roditeljima zbog sve bolje gospodarske situacije u županiji. Ovo bi riješilo dio izazova koje trenutno imaju zbog radnog vremena.

U obrazovanju su usvojena tri važna zakona na posljednjoj sjednici Skupštine Županije, što predstavlja osnovu za kurikularnu reformu.

Prijedlozi zakona o udžbenicima, odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi dobili su podršku zastupnika, što otvara put ka ostvarenju ovog izuzetno važnog zadatka. Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta je obvezano donijeti zakone o osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju do kraja sljedeće školske godine.

Nadamo se da će ove reforme doprinijeti poboljšanju obrazovnog sistema u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Pročitajte i: Napuštene škole pretvaraju se u vrtiće, uvodi se produženi boravak, počinje kurikularna reforma, demografija sve bolja.

Izvor: ( www.grude-online.info / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima