Neum pruža podršku mladim obiteljima i samohranim roditeljima pri kupovini prve nekretnine

TNT GROUP

Općina Neum je donijela mjere kako bi pomogla mladim ljudima u rješavanju stambenog pitanja, što je ključno za odluku o ostanku u svom rodnom mjestu i proširenju obitelji…

Nedavno je Općinsko vijeće Neum usvojilo odluku o subvencioniranju prve nekretnine za mlade obitelji i samohrane roditelje ove godine, prema izvještaju Ivana Kaleba za Večernji list BiH.

Nepovratna novčana sredstva

Odluka uključuje subvencioniranje prve nekretnine, uvjete, javni poziv, povjerenstvo za provođenje postupka ostvarivanja prava na subvencioniranje, iznos… Bitno je napomenuti da se pod subvencioniranjem podrazumijeva odobravanje nepovratnih novčanih sredstava. Ovo je prvi put da se u Neumu pristupa pomoći i podršci mladim obiteljima i samohranim roditeljima u zadovoljavanju stambenih potreba, što je hvale vrijedno.

– Dugo smo na tome radili jer je Neum specifično mjesto s obzirom na cijene zemljišta, nekretnine, što je dosta više u usporedbi s drugim mjestima u BiH, kao i zbog složenosti imovinsko-pravnih odnosa i nemogućnosti primjene prakse drugih lokalnih samouprava. Imali smo problema u provedbi odluke, u pripremi i izradi, jer smo željeli da što više mladih koristi podršku i da im se pomaže. Nastojali smo da uvjeti budu pristupačni kako bi naposljetku postigli ono što želimo – da što više mladih ostane u Neumu – izjavila je Daniela Matić, predsjednica OV-a Neum.

U proračunu za 2024. godinu planiran je iznos od 220.000 KM za subvencioniranje prve nekretnine. Visina subvencije bit će određena ovisno o broju podnositelja zahtjeva koji ispunjavaju uvjete, s tim da pojedinačni iznos ne može premašiti 8000 KM. U slučaju kada odobreni iznosi po zahtjevima premaše iznos predviđen općinskim proračunom, subvencije će biti umanjene proporcionalno planiranim sredstvima i broju korisnika koji ispunjavaju uvjete javnog poziva. Nekretnina podrazumijeva kupnju stana, kuće, lokacije ili gradnju kuće.

– Kao i u cijeloj Hercegovini, tako i u Neumu, dobna granica se pomaknula, mladi završavaju fakultet kasnije, udaju se i žene, pa se koncept mladih pomaknuo do 40 godina. Mi smo prilagodili uvjete, a samohrani roditelji također imaju pravo, neovisno o dobi, uz uvjet prebivališta u općini Neum. Postoji interes, mnogo je mladih parova… Posao nije jedino što je potrebno za život, već i krov nad glavom, ali steći vlastitu stambenu nekretninu u Neumu po ovim cijenama gotovo je nemoguće bez podrške. Omogućili smo i opciju da se odobri smanjeni iznos subvencije ako nisu ispunjeni svi uvjeti, sve kako bismo olakšali mladim obiteljima rješavanje stambenog pitanja – istakla je Daniela Matić.

Koji su uvjeti

Prema gore navedenim ciljevima, pravo na subvencioniranje prve nekretnine imaju mladi bračni parovi koji u trenutku podnošenja zahtjeva nisu stariji od 40 godina, ili jedan od bračnih partnera nije stariji od 40 godina, te samohrani roditelji bez obzira na dob, čija djeca u trenutku podnošenja zahtjeva imaju manje od 18 godina. Također, među uvjetima je i to da podnositelj, ili ni jedan od bračnih partnera, nema drugu nekretninu u vlasništvu ili suvlasništvu ni u BiH ni inozemstvu, osim one koja je predmet zahtjeva, te da se nekretnina nalazi na području općine Neum.

Potrebno je također ispunjavati zahtjev da je podnositelj zahtjeva od 1. siječnja 2022. godine do dana objave javnog poziva kupio stan, kuću, lokaciju ili dobio građevinsku dozvolu i započeo gradnju kuće, da ima sklopljen notarski obrađen ugovor o kupoprodaji stana, kuće, lokacije od tog datuma.

Ako podnositelj zahtjeva ne ispunjava sve zadane uvjete, na prijedlog povjerenstva može mu se odobriti određeni iznos subvencije do 80% iznosa iz odluke. Korisnik subvencije ne smije prodati stan, kuću ili lokaciju najmanje 20 godina računajući od potpisa ugovora o subvencioniranju ili početka stanovanja te je dužan dostavljati dokaz o prebivalištu povjerenstvu svake godine tijekom pet godina.

Članak Neum poduzeo mjere, mladim obiteljima i samohranim roditeljima pomoć pri kupnji prve nekretnine prvi puta se pojavio na Neum.online.

Izvor: ( neum.online / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima