Pljačke i otmice: Strane bande haraju Bosnom i Hercegovinom |

TNT GROUP
Pljačke i otmice: Bande stranaca haraju u BiH

Nedavni događaji, kao pljačka od dva miliona KM u Banja Luci i otmica stranog državljanina u Sarajevu, pokazuju da organizirane grupe stranih kriminalaca bez problema djeluju u BiH. Obično su to kriminalci iz Gruzije, Ukrajine i Rusije.

Stan u Sarajevu

Policija u Banja Luci polako slaže slagalicu nakon hapšenja glumca Noe Tvalbeišvilija (41) iz Gruzije, kojeg se sumnjiči da je organizovao krađu od vlasnice mjenjačnice 14. maja u Banja Luci.

Tvalbeišvilija je, po potjernici MUP-a RS, uhapšen 15. maja od strane Granične policije BiH na Sarajevskom aerodromu dok je putovao za Istanbul.

Traganje se nastavlja za ostalim izvršiocima pljačke i sedmoricom koji su im pomagali. Svi su identifikovani i za njima su raspisane centralne tjeralice. Otkriveno je da su lopovi iz Gruzije planirali da se “presele” u Prijedor gdje su najvjerovatnije tražili novu metu.

– Advertisement –

Gruzijci su koristili iznajmljeni stan u Banja Luci za vrijeme boravka, a policija je otkrila da su također iznajmili stan u Sarajevu, ali bez lopova i novca. Dio grupe bi dovozio vozila u BiH i vraćao se nazad u Gruziju avionima ili autobusima.

Drugi tim je pratio žrtve, istraživao njihove navike i izvodio pljačke bez oružja, ne skriveni maskama. Utvrđeno je da su koristili Seat i Audi sa poljskim tablicama, te Passat sa njemačkim tablicama koji je pronađen u Doboju.

– Advertisement –

Izvor: ( hip.ba / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima