Podi – Trilj: Obilježavanje 80. godišnjice Markovićeve jame

TNT GROUP

Obilježavanje 80. obljetnice pogibije 140 pripadnika hrvatske vojske i civila održat će se u subotu, 25. svibnja 2024. godine, na Markovića jami u mjestu Podi pokraj Trilja, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Ubijeni hrvatski vojnici su porijeklom iz cetinskog, imotskog, duvanjskog, posuškog, grudskog, ljubuškog, vrgoračkog kraja.

Mr. sc. Ivan Kozlica će održati prigodnu riječ prije mise u 10:15 sati.

Misu na jami s početkom u 10:30 sati predslavit će fra Ante Udovičić, župnik Župe Gospe van grada u Šibeniku.

Nakon bitke u Aržanu 27. i 28. svibnja 1944. godine, veća skupina hrvatskih vojnika i civila je zarobljena i odvedena do Markovića jame na Podima pokraj Trilja.

U želji da se rastereti bojišnica i razvuku njemačke snage, partizani su otvorili frontu na Aržanu i počinili zločin koji se smatra uvertirom za Bleiburg i poslijeratne jame nevinih hrvatskih mladića i djevojaka.

Zločin nad hrvatskim domobranima provela je Deseta dalmatinska ili Cetinska brigada, a potpisnik naloga za likvidaciju bio je politički komesar Mate Bilobrk.

Izdani i zarobljeni pripadnici HOS-a pripadali su Šimićevoj pukovniji, a danas njihove kosti počivaju u masovnoj grobnici na groblju svetog Ivana Krstitelja na Dobranjama Imotskim.

Podi - Trilj: Obilježavanje 80. godišnjice Markovićeve jame

Objava Podi – Trilj: 80. obljetnica Markovića jame pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima