Pokreće se rasprava o novom zastavi i grbu Federacije BiH

TNT GROUP

Federalni ministar pravde, Vedran Škobić, poslao je hitan zahtjev Parlamentu Federacije BiH za provedbu odluke Ustavnog suda BiH o izradi Nacrta zakona o izmjenama i dopunama zakona o grbu i zastavi Federacije Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud BiH je već 2006. godine utvrdio da Zakon o grbu i zastavi Federacije Bosne i Hercegovine nije u skladu s Ustavom i Konvencijom o ukidanju rasne diskriminacije.

Odlukom Ustavnog suda BiH iz januara 2007. godine grb i zastava Federacije BiH su proglašeni neustavnim zbog nedostatka predstavljanja svih triju konstitutivnih naroda. Od juna 2007. godine, grb i zastava Federacije su ukinuti i nisu u službenoj uporabi.

Parlamentu Federacije BiH je naloženo da u roku od pola godine uskladi zakon s Ustavom Bosne i Hercegovine.

Ministar podsjeća da je Vlada Federacije BiH od 2011. godine planirala izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama zakona o grbu i zastavi Federacije BiH, ali u uvjetu je bilo prethodno usvajanje simbola u federalnom parlamentu.

Zbog toga Ministarstvo pravde Federacije nije moglo pokrenuti izmjene i dopune zakona jer parlament nije obavio svoj dio posla.

Ministar Škobić je zatražio informacije o poduzetim aktivnostima kako bi se omogućilo Ministarstvu pravde da pokrene proces izmjena zakona o grbu i zastavi Federacije BiH.

Ako ove aktivnosti nisu pokrenute, ministar naglašava hitnost poduzimanja koraka za pokretanje ovog procesa.

Članak Originalno objavljen na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima