Polako nestaje praksa pečatiranja putovnica

TNT GROUP

Uvođenjem novih automatiziranih europskih sistema za prijavu putovanja i izdavanje putnih dozvola u zemlje EU, trebalo bi ubrzati tok na granici između BiH, Hrvatske i EU.

Radi se o dugo najavljivanom sustavu za prijavu putovanja u zemlje Šengena – ETIAS, i sistemu registracije putnika u EU (EES), koji bi trebali biti paralelno primijenjeni od iduće godine.

Suština sistema jeste da će građani prije putovanja popuniti zahtjev putem aplikacije za određenu destinaciju, unijeti tražene informacije, platiti naknadu od oko sedam eura, nakon čega će proći odgovarajuće provjere i dobiti dozvolu koja važi tri godine i vezana je isključivo za putnu ispravu koju posjeduju, izjavio je Dražen Vujica, načelnik Regionalnog ureda Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH.

S druge strane, prema EES-u, obaveza pečaćenja putovnica će biti ukinuta, a putne isprave će biti isključivo skenirane, s obzirom na to da svi imaju uređaju čitljive dokumente sa čipom u Europi, prenosi Dnevni avaz.

Svi podaci će biti pohranjeni u centralnim evropskim evidencijama, tako da bi provjere trebale trajati samo nekoliko minuta.

To će, kako objašnjava Vujica, spriječiti probleme poput slučajeva kada graničar zaboravi staviti pečat u putovnicu putnika, jer će podaci o broju dana biti precizno evidentirani i dostupni u svakom trenutku. Građani BiH će moći boraviti u EU do 90 dana u periodu od šest mjeseci.

Svaka digitalizacija procesa donosi pozitivne stvari u pogledu bržeg i sigurnijeg toka ljudi i roba, a ovo je važan korak ka povećanju sigurnosti iz perspektive EU. BiH sada ima najmodernije dokumente i prati sve svjetske standarde u oblasti sigurnosti i zaštite dokumenata, identiteta građana i drugih aspekata, ističe Vujica.

U čipu su pohranjeni svi lični podaci, a u digitalnom formatu su i fotografija i otisci prsta, a ti podaci se čuvaju tri godine od dana prelaska granice, dodaje Vujica.

Objavljivanje novosti da se pečaćenje putovnica polako povlači u prošlost prvi put je objavljeno na stranici Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima