Poljoprivrednici u Federaciji Bosne i Hercegovine planiraju proteste i blokade graničnih prijelaza

TNT GROUP

Ako se do 1. srpnja ne isplati poticaj za prvi kvartal ove godine, poljoprivrednici u Federaciji BiH planiraju organizirati proteste i blokirati granične prijelaze i autoceste.

Ermin Veladžić, predsjednik Skupštine Udruge poljoprivrednih proizvođača FBiH, rekao je u razgovoru za Klix.ba da je na današnjem sastanku udruge razmatrana situacija vezana za neisplaćivanje poticaja za prvi kvartal mlijeka i ostalih proizvoda.

Prvi kvartal za mlijeko završio je 31. ožujka, a do sada nije isplaćen. Poljoprivrednici traže od Vlade FBiH, premijera i ministra objašnjenje zašto nije došlo do isplate proizvoda u 2024. godini, rekao je Veladžić.

Prema informacijama Federalnog ministarstva poljoprivrede, prvi kvartal je obrađen i čeka potpis.

Ministar tvrdi da se čeka usvajanje Strategije kako bi se izvršila isplata, no program za 2024. godinu je već usvojen i isplaćen je dio proizvoda.

Poljoprivrednici zahtijevaju hitnu isplatu prvog kvartala mlijeka i ostalih proizvoda u 2024. godini do 1.7., inače će početi organizirati prosvjede i blokade graničnih prijelaza i autocesta od 2. srpnja.

Također će tražiti smjenu premijera FBiH i ministra ako isplata ne bude ostvarena.

Poljoprivrednici pitaju premijera FBiH zašto je poljoprivredna proizvodnja doživjela stagnaciju i kolaps tijekom njegovog mandata od 2010. do 2014., te traže odgovornost, rekao je Veladžić.

Objava Poljoprivrednici u FBiH najavili prosvjede i blokadu graničnih prijelaza pojavila se prvi put na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima