Posjetili smo tvornicu “GS-RAMA”, opremanje postrojenja u punom zamahu

TNT GROUP
Impozantno zdanje tvornice “GS-RAMA” koje se do sada moglo vidjeti na građevinsko-arhitektonskim projektima, polako poprima svoje konačne obrise i u stvarnosti. 
Projekt je ovo koji bi trebao uvelike revitalizirati cijelo područje općine Prozor-Rama i šire, a “GS-Tvornica mašina Travnik” na čelu s direktoricom i vlasnicom firme u suradnji s Općinom Prozor-Rama i načelnikom dr. Jozom Ivančevićem u konačnici će realizirati projekt u vrijednosti 40 milijuna KM.
Foto: Eksterijer tvornice u završnoj fazi, uskoro slijedi asfaltiranje površina oko tvornice
Obišli smo tvornicu “GS-RAMA”, zavirili u postrojenje čije je opremanje u punom jeku. Na obližnjem stroju se može vidjeti arhitektonski nacrt radnih jedinica, a njihov jasan obris se nazire već sada, krenuvši od postavljenih strojeva za rezanje, savijanje, komora za farbanje i pjeskarenje i slično. Fascinantna je i činjenica da neki od ovih strojeva koštaju više od 700 tisuća eura.
Posjetili smo tvornicu "GS-RAMA", opremanje postrojenja u punom zamahu
Susretljivi radnici radoznalo pitaju što se snima, a mlada ekipa koja radi na elektro-instalacijama pronašla je nekoliko minuta da nas upute u jedan, kako kažu, najvećih projekata, a ujedno i najkompleksnijih, koji su radili.
Poslovima na elektro-instalacijama prema projektu i instrukcijama inženjera Denis Bešić i Ivone Babić upravlja 27-godišnji poslovođa Adi Kozlić iz Zenice, uposlenik firme “GS-RAMA”.
“Trenutno našu ekipu čine tri člana, a osim mene su tu i kolega Elvir Grizić i Ivica Tomić. Došli smo na samom početku, gdje smo krenuli s radom na osvjetljenju. Zatim je krenulo ožičavanje svih elektromašina, od robota za zavarivanje, laserskog rezača, plazma rezača, mašine za glodanje i bušenje FERMAT, pjeskare i lakirnice. Također su tu svi komplet radovi na -4 i na -1 gdje su osposobljene kompresorska i filter stanica, kao i dio  zgrade administracije i kuhinje, koje se nalaze uz sklop ove hale”, govori nam Adi o projektu koji vodi.
Posjetili smo tvornicu "GS-RAMA", opremanje postrojenja u punom zamahu
Ponosan na sve što je mlada ekipa uradila, uz mnoštvo izazova i preinaka kroz izvođenje radova, Adi nam govori: “Također izvodimo radove kabliranja solarnih panela, postavili smo invertere i tako dalje.” 
Adi ističe kako je ovo za njega jedan od najkompleksnijih poslova koje je radio, a posebna specifičnost jest kako kaže, težina kablova s kojima se radi, a to su 4×120 i 4×150. Druga izazovna stvar jesu radovi na visini, što dodatno otežava projekt.
Posjetili smo tvornicu "GS-RAMA", opremanje postrojenja u punom zamahu
Tvornica “GS-RAMA” će u svojim počecima prije svega raditi dijelove za firmu Liebherr, a nakon potpune realizacije isporuke narudžbi, tvornica će krenuti s radom za Knorr-Bremse i Njemačke željeznice. Nakon toga uslijedit će drugi projekti, ovisno o radnoj snazi. Tvornica bi na početku trebala biti dom za 100 radnika, a u punom kapacitetu za njih 250 do 300. Već je oko 50 uposlenih u “GS-RAMA”.
Posjetili smo tvornicu "GS-RAMA", opremanje postrojenja u punom zamahu
Köpruner je u ranijem razgovoru za Ramski Vjesnik istaknula i mogućnost širenja u samoj Poslovnoj zoni “Izlaz”, osim primarnog proizvodnog pogona, izgrađena tvornica ima i dodatnih 2.500 kvadrata koji bi mogli poslužiti za proizvodnju električnih bicikala i električnog dostavnog vozila.

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga!


Izvor: ( ramski-vjesnik.ba / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima