Predstavljen je milion evra vrijedan projekt ruralnog razvoja Hercegovine.

TNT GROUP

“Uspostava Mreže za ruralni razvoj Hercegovine-HeRuDNet” naziv je projekta predstavljenog u Livnu u prostorijama Zaklade Linnovate.

Zaklada je, uz Poljoprivredni klaster Stara Hercegovina iz Trebinja, partner u njegovoj provedbi vodećem projektnom partneru – mostarskoj Asocijaciji za ekonomski razvoj REDAH.

Riječ je o trogodišnjem projektu vrijednom 662.133 eura, koji Europska unija podržava s 90 posto sredstava, točnije iznosom od 595.800 eura.

S obzirom na partnerske organizacije uključene u ovaj projekt, područje na kojem će se realizirati znatno je šire od Hercegovine. Uz umrežavanje organizacija civilnog društva i privatnog sektora s relevantnim predstavnicima javnog, tu je još cijeli niz specifičnih ciljeva.

Oni koji budu uključeni u ovu mrežu će raditi na uspostavljanju politika koje zagovara Europska unija – znači, radit će na tome da se usklađuju sa politikama EU-a i na taj način će, zapravo, unaprijediti svoje poljoprivredno znanje, kazao je Nikola Periša, direktor Zaklade Linnovate.

Uz edukacije i razvoj komunikacijskih kanala putem društvenih mreža, formirat će se i posebna web stranica.

Svi OPG-ovi će tu moći plasirati svoje proizvode i dati opće informacije o sebi – znači, neće morati izrađivati web stranice za svakog posebno nego će na toj zajedničkoj platformi predstaviti ono što rade, gdje se nalaze, što se može kupiti. Praktički će na dnevnoj bazi mijenjati te informacije, ističe Periša.

Poljoprivrednicima će se pomoći i postavljanjem meteoroloških stanica.

Na području dvadesetak općina i gradova bit će postavljeno 40 meteoroloških stanica – postojat će jedna digitalna platforma koju će koristiti poljoprivrednici jednostavnim unošenjem naloga, navodi Ivica Sivrić, direktor REDAH-a

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ-a Božo Perić objasnio je koje su prednosti:

Npr., ako su dva dana bile padaline, da znaju da trebaju prskati protiv nekog štetnika jer postoji velika šansa da se taj štetnik pojavi. Također, mogu vidjeti je li pogodno za sjetvu, za sadnju, kolika je temperatura tla. Ovi podaci će to pomoći da znaju kako optimizirati svoju poljoprivrednu proizvodnju.

Podaci s meteoroloških stanica bit će dostupni svima.

Mogu ih koristiti vatrogasci, policija, obrazovne institucije – nakon nekoliko godina imat ćemo čak i trendove da vidimo gdje su klimatske promjene, u kojem mikrolokalitetu imaju veći negativan utjecaj i onda na osnovu toga pripremati mjere. Zato kažem, projekt je značajan, kompleksan, tek smo na početku, napominje Sivrić.

U trećoj projektnoj godini bit će organiziran i Ruralni parlament Hercegovine koji će služiti za izradu strateških, analitičkih i drugih dokumenata kao alata za promjenu politika u sektoru ruralnog razvoja.

Prepoznajući njegov značaj Europska unija je podržala projekt s 595.800 eura, što je 90 posto njegove ukupne vrijednosti.

Predstavljen je milion evra vrijedan projekt ruralnog razvoja Hercegovine.

Predstavljen je milion evra vrijedan projekt ruralnog razvoja Hercegovine.

Post Predstavljen milijunski projekt ruralnog razvoja Hercegovine je prvi puta viđen na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima