Priopćenje o rezultatima istraživanja medijske zastupljenosti temeljnih ustavnih načela u BiH

TNT GROUP

Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) Mostar je predstavio rezultate istraživanja pod nazivom “(NE)LEGITIMNOST I MEDIJSKE FUNKCIJE – Analiza zastupljenosti temeljnih ustavnih načela u medijskom prostoru Bosne i Hercegovine”. Istraživanje je obuhvatilo šestomjesečno razdoblje u kojem je analiziran 271 prilog u središnjim dnevnicima triju javnih servisa: BHRT-a, FTV-a i RTRS-a.

Rezultati istraživanja pokazuju značajne razlike u pristupu ovih medija prema temama izbornog zakona, ustavnih reformi, konstitutivnosti naroda i legitimnog političkog predstavljanja:

1. FTV: Izražava neprijateljski stav prema konceptu konstitutivnosti naroda i legitimnog političkog predstavljanja. Analiza ukazuje da FTV često omalovažava ove koncepte, dok izvještavanje često uključuje tendenciozno i senzacionalističko predstavljanje događaja. Na primjer, FTV koristi probošnjački narativ u svojim prilozima, što se vidi u izboru sagovornika i načinu prezentacije informacija.

2. BHRT: Ovaj javni servis pokazuje neutralniji stav prema temama konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja. Izvještavanje BHRT-a je manje senzacionalističko, ali također ima tendenciju da ne uzima u potpunosti u obzir sve strane političkog spektra.

3. RTRS: Ovaj servis je jedini koji prikazuje hrvatske političke predstavnike u pozitivnom svijetlu. RTRS također često ističe važnost konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja, suprotstavljajući se stavovima koji dominiraju u izvještavanju FTV-a.

Analiza je pokazala da većina priloga na sve tri televizije ima informativni karakter (54,61%), ali značajan dio izvještaja na FTV-u bio je senzacionalistički, tendenciozan ili pretjeran (19,56%). Prilozi FTV-a često sadrže jednostrane stavove koji promovišu teze probošnjačkih političkih aktera, dok se hrvatski i srpski narativ često ignorišu ili se negativno prikazuju.

Zaključci istraživanja:

1. Visoka vidljivost tema izbornog zakona i ustavnih reformi: Ove teme zauzimaju važno mjesto u javnom prostoru BiH.
2. Različiti pristupi medija: RTRS najčešće prikazuje hrvatske političke predstavnike pozitivno, dok FTV često ima izraženo negativan stav prema njima.
3. Tendenciozno izvještavanje: FTV često promoviše probošnjački narativ, dok su RTRS pa čak i BHRT pokazali više neutralnosti ili čak pozitivan pristup prema konstitutivnosti i legitimnom predstavljanju.

Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) Mostar poziva sve javne servise u BiH da obezbijede objektivno, nepristrasno i sveobuhvatno izvještavanje koje će uključiti sve relevantne političke aktere i stavove kako bi građanima pružili cjelovitu sliku o važnim političkim temama, saopćeno je na današnjem predstavljanju rezultata istraživanja analize medijske zastupljenosti temeljnih ustavnih načela u medijskom prostoru Bosne i Hercegovine.
www.tomislavnews.com

Izvor: ( www.tomislavnews.com / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima