Pripremljen prijedlog izmjena zakona o uvođenju braniteljskog dodatka

TNT GROUP

Predložene su izmjene zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH kako bi se uveo braniteljski dodatak za umirovljene pripadnike Armije RBiH, HVO-a i MUP-a i one koji su još uvijek u radnom odnosu.

Razvojačeni branitelji u FBiH i dalje su u teškoj situaciji. Već godinama se raspravlja o uvođenju braniteljskog dodatka za sve branitelje, ali do sada nadležni nisu pokazali razumijevanje, prenosi Večernji list BiH.

Grupa federalnih parlamentaraca pripremila je prijedlog izmjena Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji kako bi se uveo braniteljski dodatak, potvrdio je za Faktor Fahrudin Čolaković, izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije, koji je jedan od pokretača inicijative za braniteljski dodatak. Prema planu predlagača, ove izmjene zakona trebale bi stupiti na snagu u siječnju 2025. godine.

Čekanje od više od deset godina

Čolaković dodaje kako će izmjene zakona biti uskoro poslane Vladi Federacije BiH, a braniteljski dodatak obuhvatit će pripadnike Armije RBiH, HVO-a i bivšeg MUP-a koji su umirovljeni ili zaposleni, a do sada nisu primili nikakvu stalnu braniteljsku naknadu.

Još nije poznato koliko će iznositi braniteljski dodatak po mjesecu provedenom u obrani zemlje.

– Smatramo da je krajnje vrijeme da branitelji dobiju braniteljski dodatak za sudjelovanje u obrani od agresije na Bosnu i Hercegovinu u razdoblju od 18. 9. 1991. do 22. 4. 1996. godine, za one koji nemaju stalna mjesečna braniteljska primanja. To pitanje treba riješiti u Parlamentu Federacije – rekao je ranije Hamza Krkalić, jedan od osnivača Kamp branitelja.

Udruga Kamp branitelja poslala je inicijativu Odboru za braniteljska i invalidska pitanja Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH za uvođenje braniteljskog dodatka pripadnicima Armije RBiH, HVO-a i MUP-a koji do sada nisu imali nikakva redovita mjesečna primanja za sudjelovanje u obrani zemlje. – Ostavili smo Vladi FBiH da odredi kriterije, samo smo utvrdili donju granicu raspoloživog novca za sljedeću proračunsku godinu od 150 milijuna KM. To iznosi dva posto proračuna FBiH. Vlada FBiH treba dovršiti zakon, odrediti kriterije za dodjelu braniteljskog dodatka, utvrditi iznos, hoće li se isplaćivati mjesečno ili godišnje… Nakon toga, zakon treba poslati u parlamentarnu proceduru kako bi stupio na snagu 1. siječnja 2025. godine – izjavio je Čolaković.

Priča o braniteljskom dodatku potječe još iz 2012. godine, ali do danas nije realizirana. Međutim, ove godine ponovno je aktualizirana. Početkom ožujka čulo se više verzija zahtjeva za braniteljski dodatak. Udruga Kamp branitelja FBiH traži dodatak samo za one branitelje koji do sada nisu ništa dobili od države, u iznosu od pet KM po mjesecu provedenom u obrani zemlje. Unija veterana traži dva KM po mjesecu provedenom u Armiji, MUP-u ili HVO-u. Postoji i treća skupina branitelja koja traži dodatak od 10 KM po mjesecu provedenom u obrani zemlje.

Pravednost izostala

– Nama koji nismo ranjeni u ratu učinjena je nepravda. Proveli smo četiri godine na fronti, po lošem vremenu, i danas nemamo ništa osim razočaranja. Većina nas radi za privatnike za male plaće, bez ikakvih prava, kao da nismo ni sudjelovali u ratu. Bilo bi pravedno da i mi dobijemo neku naknadu za vrijeme provedeno na bojištu, jer se trenutno osjeća kao građani drugog reda. Oni koji su bježali na početku rata sada imaju bolji status od nas, razvojačenih branitelja – izjavio je jedan od razvojačenih branitelja. Braniteljima Bosne i Hercegovine tako bi se osigurala mjesečna novčana primanja, poput egzistencijalne naknade koju primaju nezaposleni branitelji. Braniteljski dodatak bi bio isplaćivan svima, bez obzira na zaposlenost, mirovinu ili druge naknade. Podsjećamo, nezaposleni razvojačeni branitelji stariji od 57 godina primaju 5,09 KM po mjesecu provedenom u Oružanim snagama iz federalnog proračuna. Tako oni koji su proveli tri godine u obrani zemlje imaju mjesečnu naknadu od 183 KM. Mlađi od 57 godina egzistencijalnu naknadu primaju iz županijskih izvora.

Objava Pripremljen prijedlog izmjena zakona kojim bi se uveo braniteljski dodatak prvi puta se pojavila na Neum.online.

Izvor: ( neum.online / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima