Proslava svetog Ante u župi Gračac van crkve

TNT GROUP
Župa Gračac organizirala je danas, 16. lipnja 2024. godine, vanjsku proslavu blagdana svetog Ante za sve ostale župljane iz župa Ramskoga dekanata. Svečano misno slavlje u 11 sati predvodio je don Josip Papak, ekonom Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu.
Okupljenim vjernicima iz ramskih župa na početku misnog slavlja obratio se kapelan fra Marko Bandalo riječima: “Molimo da nam po zagovoru svetog Ante, Bog da uvijek ono što nam treba”, te pozdravio svećenike u čijoj je koncelebraciji don Josip predslavio sveto misno slavlje, župnika i dekana Ramskog dekanata don Marka Tomića, uzdolskog župnika don Ivana Ivančevića i gvardijana Franjevačkog samostana Rama-Šćit, fra Andriju Jozića.
Pod svetom misom je pjevao mješoviti župni zbor.
Proslava svetog Ante u župi Gračac van crkve
“Draga braćo i sestre, okupljeni ovdje na ovaj sveti dan, na ovome lijepome mjestu otvorimo svoja srca Gospodinu, jer mi nismo danas ovdje slučajno. Nije da nam je dosadno u životu i nismo imali što drugo raditi, pa idemo na Gračac na svetu misu. Ovdje smo s jednim razlogom. Svatko od nas u svome srcu nosi taj razlog, je li to zahvala, neka molitva, neki zavjet ili poteškoća, neka bolest s kojom se čovjek nosi kroz život, a došao je na najbolje mjesto, gdje će tražiti utjehu, gdje će tražiti pomoć”, započeo je ovim riječima sveto misno slavlje don Josip.
Proslava svetog Ante u župi Gračac van crkve
Na početku propovijedi don Josip se osvrnuo na veličinu redovnika Ante, koji životom vjeruje i živi istinu koja kaže da je Bog živi Bog i da se svakodnevno vjernicima daje u posvećenoj hostiji, a potom pozvao sve vjernike da se zapitaju vjeruju li u živu prisutnost Spasitelja i Gospodina Isusa Krista za oltarom i svim crkvama svijeta.
Proslava svetog Ante u župi Gračac van crkve
Mudrost vrjednija od svega materijalnog
“Sveti Ante je to razumio na dubok način. Odrekao se svega što je imao kako bi služio Bogu. U današnjem svijetu često trčimo za novcem, statusom, materijalnim stvarima… Zaboravljajući u tom hodu ono što je uistinu važno. No, prava vjernost nije u stvarima koju posjedujemo, već u mudrosti koju nam Bog daje”, kazao je don Josip.
Sva bogatstva svijeta mogu propasti, statusi se poništiti, a kao ljubljena djeca Božja ne smijemo dozvoliti da nas stvari udalje od tako dragocjene ljubavi dodao je don Josip.
Proslava svetog Ante u župi Gračac van crkve
Don Josip se također osvrnuo na molitve svetom Anti za pronalazak raznih stvari koje tijekom života izgubimo. Molimo za izgubljenu igračku, bilježnicu, novčanik i dokumente, studentski indeks…
“I tako prolaze godine, i tim godinama molim svetog Antu za pomoć pri pronalasku mnogih stvari, materijalnih stvari koje na koncu i ne budu toliko važne kako su se tada u tim trenucima meni činile, a po strani sam ostavio, ili možda nikada nisam ni pomislio moliti ga za ono jedino bitno. Sveti Ante pomozi mi da u ovom svijetu užurbanosti, materijalizma, egoizma, sebičnosti i odmetništva, nerazumijevanja i neprihvaćanja, pronađem – sebe. U Božjim očima. Pomozi mi da svoje ime pronađem urezano u dlanovima moga otkupitelja. ‘Sveti Ante, pomozi mi da pronađem sebe.’ Draga braćo i sestre, neka ta molitva odzvanja našim srcima”, poručio je don Josip.
Proslava svetog Ante u župi Gračac van crkve

Izvor: ( ramski-vjesnik.ba / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima