Prošle su 32 godine od oslobođenja sela Drijen

TNT GROUP

Selo Drijen (općina Neum) okupirano je, opljačkano i razrušeno 23. travnja 1992. godine. Uz nadljudske snage hrvatskih branitelja selo je oslobođeno 6. svibnja 1992. godine.

Obol neumskih branitelja u oslobođenju hrvatskih prostora mjeri se u hrabrosti ostanka i obrane svojih domova od puno moćnijeg neprijatelja. Situacija je vrlo ozbiljna na Drijenu već krajem 1991. godine pa se lokalno stanovništvo organizira tako da sve zadaće izvršava s vrlo visokom odgovornošću dok se istovremeno brinu o obiteljima kod kuće, kao i za stoku koje je u to vrijeme bilo mnogo. Sve do 6. prosinca 1991. godine traju svakodnevna granatiranja kao i niski preleti neprijateljskih zrakoplova koji nerijetko i djeluju, bilo po prometnicama, bilo po položajima na prvoj crti obrane. Naime, taj dan nastupa dogovor o prekidu vatre i tada počinju svakodnevni „pregovori“ na makadamskoj cesti Trnovica – Drijen.

Od ožujka 1992. godine počinje gomilanje jugoslavenske vojske i četnika na crtama razgraničenja, donosi se novo oružje, nova tehnika i postaje očito da neprijatelj planira napad na području Stolova te nakon toga proširenje na područje Republike Hrvatske. Artiljerijski napadi na Banju i Podkulu počinju 21. ožujka, a u danima nakon toga raketirana su sela Drijen, Gradac, Žukovice, Hutovo, Zelenikovci, Glumina, Brštanica, Duži, Mečinak, a prve granate padaju i na sami grad Neum. Bitno je naglasiti kako su sve četiri satnije (Neum, Gradac, Hutovo, Hrasno) i neumska policija cijelo vrijeme bili uključeni u obranu općine Neum.

Drijen dugo nije bio pod nadzorom neprijateljskih snaga jer ga hrabri lokalni branitelji, uz Hrvatsku vojsku, oslobađaju već 6. svibnja 1992. godine, a sljedeće dane obilježit će teško raketiranje sela u zaleđu Neuma, ali i samog Neuma u kojemu su teško oštećeni pojedini hoteli. Teško su oštećene i crkve u Gracu, Hutovu te marijansko svetište u Hrasnu.

Na Drijenu je poginuo i naš sugrađanin Ante Babić i to 2. studenog 1991. godine kada prema tadašnjoj službenoj politici rat u Bosni i Hercegovini nije postojao. Ante je prvi poginuli vojnik u Bosni i Hercegovini u Domovinskom ratu. Uz njega poginula su još trojica vojnika, Ante Kuran, Ante Rebac i Stipe Buljubašić. Mladi momci pripadali su 116. brigadi Hrvatske vojske.

Objava Prošle su 32 godine od oslobođenja sela Drijen pojavila se prvi puta na Neum.online.

Izvor: ( neum.online / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima