Prva pobjeda mještana Livna.

TNT GROUP

Gradsko vijeće u Livnu je poništilo zaključak iz 2010. godine o davanju suglasnosti za koncesiju istraživanja vode na lokaciji Poljane, koji je bio dodijeljen gospodarskom društvu Dže-Co. Uočeno je da procedura nije valjano provedena, te da nedostaju određeni dokumenti, kao što je bila prethodna vodna suglasnost.Mještani su se godinama borili i prikupili dokaze da su postojale nepravilnosti u dodjeli koncesije.

Uz podršku nadležnih institucija, mještani su uspjeli dokazati nepravilnosti u procesu dodjele koncesije za eksploataciju vode u Livnu.

Nakon ove poništenje koncesije, Ministarstvo gospodarstva treba prekinuti ugovor sa trenutnim koncesionarom, firmom Lara-Natural d.o.o. Livno.

Pritisak javnosti je doveo do ovog ishoda, te se očekuje nastavak istražnih radnji.

Bez zakonskih naknada

Izvještaj Vlade Županije HBŽ je otkrio nepravilnosti u procesu dodjele koncesije za eksploataciju vode, te nedostatke u ugovoru o koncesiji. Osim toga, istaknuto je da nikada nije uplaćena koncesijska naknada unatoč sklopljenom ugovoru.

Kaznene prijave

Kaznene prijave su upućene protiv odgovornih osoba za nepravilnosti prilikom dodjele koncesije za eksploataciju vode. Istraga je u tijeku, a javnost očekuje transparentnost u postupku.

Odluka Gradskog vijeća Livno je izazvala reakcije, posebno od strane vlasnika tvrtke Dže-Co koji tvrdi da je postupak dodjele bio u skladu sa zakonom.

Džekin odgovor

Vlasnik Dže-Co se brani tvrdeći da je postupak dodjele bio transparentan i da je imao podršku lokalne zajednice za projekt eksploatacije vode.

Međutim, nepravilnosti u postupku dodjele koncesije su dovele do poništenja odluke, te se očekuje daljni razvoj situacije.

Izvor vode je važan

Važno je naglasiti da je izvor vode u funkciji i da je vitalan za opskrbu vodom lokalnog stanovništva. Transparentnost i pravilno upravljanje ovim resursom su od ključnog značaja za zajednicu.

Hercegovina.info

Izvor: ( livnovine.com / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima