Radio Livno je proglašen medijskim šampionom rodne ravnopravnosti za 2024. godinu.

TNT GROUP

Udruga BH novinari proglasila je “Šampione rodne ravnopravnosti 2024” za medijski, društveno-akademski i javni doprinos rodnoj ravnopravnosti i jednakosti u Bosni i Hercegovini.

Ovogodišnji dobitnici priznanja su Radio Livno iz Livna u kategoriji “Medij”, Almir Panjeta, slobodni novinar iz Sarajeva u kategoriji “Novinar/ka”, te Fondacija Udružene žene iz Banje Luke u kategoriji “Civilno društvo/akademska zajednica/javni sektor”.

Priznati “Šampioni rodne ravnopravnosti 2024” su se dugi niz godina zalagali za jednaka prava i ravnopravnost muškaraca i žena u medijima, organizirali edukativne aktivnosti o integraciji rodne ravnopravnosti u bh. društveni kontekst, proizvodili ili podržavali kreiranje medijskog sadržaja o rodnim pitanjima i ravnopravnosti, reagirali na povrede ženskih ljudskih prava u medijima ili putem institucionalnih akcija ili neaktivnosti.

Iako se nalazi u maloj lokalnoj zajednici i vlasništvo je Grada Livna, Radio Livno je napredovao u zagovaranju i promociji rodne ravnopravnosti kroz aktivno učešće u Koordinacijskom tijelu za borbu protiv obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama u Hercegbosanskoj županiji te je proizveo niz medijskih sadržaja i emisija na ovu temu.

– Pregledom arhive Radio Livna identifikovali smo gotovo 50 radijskih sadržaja: tematskih emisija, terenskih izvještaja, intervjua i saopćenja za javnost. Ove sadržaje proizveli smo u saradnji sa Udrugom građanki “Grahovo” iz Bosanskog Grahova i drugim NVO iz naše regije, kao i sa srednjim školama, relevantnim ministarstvima, gradske vlasti i mnogobrojnim aktivistima za zaštitu ženskih ljudskih prava i borbu protiv stereotipa – izjavila je direktorica Radio Livna Andrea Pavić.

FENA

Izvor: ( relax-portal.info / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima