Sedmi turnir u uličnoj košarci održan u Livnu – prikupljeno 3.830 maraka za humanitarne svrhe

TNT GROUP

U cilju promovisanja i poštovanja kulturne raznolikosti, u Livnu je održan sedmi po redu turnir u uličnoj košarci koji je od prvog dana imao i humanitarni karakter. Organizatori, Koalicija za borbu protiv mržnje „Uvažavanje“ iz Livna i Ženski košarkaški klub Livno, stvorili su svojevrsni brend koji je pokazao da razlike povezuju i obogaćuju.

 

Umjesto košarkaških ekipa iz drugih gradova, Koalicija je drugu godinu zaredom uključila djecu i mlade s poteškoćama u razvoju, koji su zajedno s ostalim učesnicima promovirali važnost različitosti, kulture mira, sporta i humanosti.

 

Ove godine su se takmičili za prikupljanje sredstava za liječenje Ane Gloginje, samohrane majke iz Drvara koja je prije pet godina postala invalid zbog nezgode izazvane hiciem iz pištolja pijanog policajca.

 

Festival mladosti, humanosti i sporta već treću godinu zaredom podržava Grad Livno.

 

„Ljudskost i humanost nemaju granica, i to me raduje jer danas u Livnu vidimo ovakvu akciju koja prevazilazi granice našeg grada. U budućnosti, svako odatle treba slati jasnu poruku kohezije, zajedništva i poštivanja različitosti“, izjavio je gradonačelnik Livna Darko Čondrić (HDZ BiH).

 

Turnir iz 2017. godine je spojio dvije žene koje su postale simbol međureligijske saradnje – muallimu Šejlu Mujić-Kevrić i časnu sestru Blanku Jeličić.

 

Za manje od dva sata, prikupljeno je 3.830 maraka za Anu, a Koalicija je kroz jedan događaj pokazala važnost izgradnje mira, međureligijskog dijaloga, podrške ženskom sportu, humanitarnog rada i inkluzije osoba s invaliditetom.

Federalna.ba

Izvor: ( livnovine.com / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima