Šezdeseta godišnjica mature prve generacije Gimnazije u Tomislavgradu

TNT GROUP

Večeras se slavi 60. godišnjica mature prve generacije Gimnazije u Tomislavgradu. Pet kolegica i kolega okupilo se na večeri u Hotelu “Tomislav” kako bi se prisjetili gimnazijskih dana i ponovno čuli anegdote iz mladosti koje su za Tomislavcity kazivali: Marko Dilber, Mensura Korić, Mara Kutleša, Mara Kelava i Stojko Sušilović.

Profesor Marko Dilber je vjerojatno proveo najviše vremena u gimnaziji, te je s oduševljenjem krenuo nazad kući sa Autoputa “Bratstva i jedinstva” iz Seljačke brigade nakon što je čuo za otvaranje gimnazije ’60 godine.

Bivši gimnazijalci kažu da nisu često bježali sa časova, osim jednom – organizirali su bijeg do kioska. Osim toga, evo što pamte.

-Posebno sam uživala u bavljenju sportom, točnije gimnastikom, te sam ’63. godine bila prvakinja na 100 metara na prvim Hercegovačkim igrama! Đačko doba je bilo nezaboravno i pamtim samo lijepe uspomene. Nastavnici su govorili, a mi smo pisali i bubali! Često se sjetim gimnazijskih dana i rado se prisjećam tih vremena – rekla je Mensura Korić, bivša učiteljica i profesorica ruskog jezika.

Većina učenika Gimnazije upisivala je fakultet za prosvjetna zanimanja, te naše sljedeće sugovornice imaju iskustvo s obje strane gimnazijske klupe. U životu posebno ističu svoje učiteljsko iskustvo.

-Sama riječ “učiteljica” uvijek mi je bila važna, stoga nikad nisam požalila što sam upisala razrednu nastavu. Program se nije mijenjao kao danas – svake godine sada imamo nešto novo, tada to nije bilo tako, ali bilo nam je lijepo! – kazala je Mara Kutleša, bivša učiteljica.

-Ti dani su bili divni, s nostalgijom se sjećam, ali to je normalno u životu. Život je čekao na nas, kao što čeka i današnje mlade generacije koje će postići mnogo više od nas! – rekla je Mara Kelava, bivša učiteljica i profesorica ruskog jezika.

Bivše gimnazijske učenike povodom 60. godišnjice mature posjetili su načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Buntić i ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Ante Tadić. Bivšim gimnazijalcima uputili su čestitku, te su se s njima prisjetili svojih učeničkih dana. Svi su se složili da su đački dani ostali u najljepšem sjećanju!

Helena Lučić/Tomislavcity

Objava Prva generacija Gimnazije u Tomislavgradu slavi 60. godišnjicu mature prvi puta je objavljena na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima