SIPA provodi operativnu akciju „Index“ : U toku pretresi i u Konjicu

TNT GROUP

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu provode (18. 3. 2024. godine) operativnu akciju „Indeks“ u sklopu koje pretresaju poslovne i stambene objekate te pokretne stvari na više lokacija na području Sarajeva, Zenice, Goražda, Travnika i Konjica.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizirani kriminal“ i „Pranje novca“, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, i krivična djela „Posebni slučajevi krivotvorenja isprava“, „Ovjeravanje neistinitog sadržaja“, „Prevara“, „Davanje dara i drugih oblika koristi“, „Krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava“ i „Oduzimanje ili uništenje službenog pečata ili službenih spisa“, propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovom operativnom akcijom obuhvaćeno je više fizičkih i pravnih osoba, a istražne aktivnosti odnose se na procesuiranje nezakonitosti sa kojima se dovode u vezu privatne visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini. 

Pretresi  se vrše  po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

radiokonjic.ba/sipa.gov.ba

18.03.2024.

Izvor: ( radiokonjic.ba / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima