Sjetva mrkve: Ova pravila valja poštivati

TNT GROUP

Sjetva mrkve je najosjetljivija faza u proizvodnji ove povrtlarske kulture. Obavlja se od početka ožujka i sve do početka svibnja ovisno i klimatskim uvjetima. Na kontinentu se sije u ožujku. Osim proljetne sjetve, može se sijati kao postrni usjev i pod zimu. Sjeme se polaže direktno u zemljište. Nema potrebe za uzgojem presadnica. Vrlo je osjetljiva na kidanje korijena i zbog toga se neće formirati pravilno, piše Agroklub.

Osunčane gredice

Minimalna temperatura za klijanje sjemena je 5ºC, ali je bolje pričekati kada se zemlja ugrije na 10ºC. Toplina će omogućiti brže klijanje i nicanje. Mlade biljčice mogu izdržati i kratkotrajni mraz do -3ºC, ali će češće formirati cvjetnu stabljiku i sjeme.

dgovaraju joj lagana, rahla, rastresita zemljišta s dobrim vodno-zračnim režimom. Idealna su ilovasta i ilovasto-pjeskovita, dok na glinovitom i zbijenom formira nepravilan i deformiran korijen. Optimalna pH reakcija treba biti od 6 do 7, blago kisela do neutralna. Odaberite osunčane gredice ili polja. Sjena nepovoljno djeluje na formiranje korijena. Ispoštujte plodored. Mrkva se ne uzgaja na istoj gredici ili parceli gdje su bili pastrnjak, celer, peršin, kopar, a posebno ne podnosi uzastopni višegodišnji uzgoj. PROČITAJTE JOŠ Sve što trebate znati o ulju od mrkve

Ne pregusto 

Najčešće se na istoj gredici nalaze mrkva i crveni luk, jer se međusobno štite od lukove, odnosno mrkvine muhe. Za uspjeh kombiniranog usjeva potrebno je nešto veći međuredni razmak. Sličan efekt će imati i sadnja nevena po obodu gredice.

Sjeme je sitno i traži dobro pripremljeno zemljište i fino usitnjen površinski sloj debljine od 5 do 7 cm. Izbjegavajte sjetvu tamo gdje je u jesen primijenjen stajnjak. To može doprinijeti pojavi deformiranog korijenja.

Izaberite miran i topao dan bez vjetra. Na pripremljenom zemljištu napravite plitke kanaliće u koje ćete položiti sjeme. Međuredni razmak se kreće od 20 do 35 cm, što je dovoljno da se redovi ne zasjenjuju i olakšava se okopavanje. Razmak sjemena u redu je od 1 do 2 cm. Nemojte pregusto sijati, a po pojavi prvih listova na biljkama obavlja se prorjeđivanje.

Kako bi sjeme što prije niklo, površinski sloj treba biti vlažan. Zbog toga se površina prekriva navlaženim papirom ili agrofolijama. Pokrov se skida čim se primijeti da je mrkva počela nicati.

Objava Sjetva mrkve: Ova pravila valja poštivati pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima