Svibanj oborio rekord: Neum postaje popularno odredište za turiste

TNT GROUP

Podaci pokazuju da Neum i van turističke sezone bilježi izvanredne rezultate, jer je ovog mjeseca zabilježeno 20 posto više noćenja u hotelskom smještaju u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Svibanj je tako obogatio turističke rezultate predsezone u Neumu, što ga čini sve privlačnijim odredištem za turiste iz mnogih zemalja Europe koji žele posjetiti grad u mirnijem periodu, piše Avaz.

Davor Krešić, predstavnik Udruženja hotelijera Neuma, ističe da je ovaj mjesec donio izvrsne rezultate, sa trenutno više od 90 posto gostiju iz Francuske, Belgije, Poljske, Danske i drugih zemalja.

– Imamo veliki broj gostiju sa tih zapadnih tržišta, dok su domaći gosti uglavnom gosti na kongresima i vikendaši – kaže Krešić.

On naglašava da su prognoze za lipanj odlične i da će biti veoma zadovoljni ukoliko vrijeme omogući “last minute” rezervacije vikendom.

– Trenutna situacija je veoma povoljna, a što se tiče domaćih turista, očekujemo prvi val nakon završetka školske godine, oko 20. lipnja. Sezona individualnih posjeta kreće tada, dok dolazak dijaspore očekujemo nakon 10. srpnja. Svi hoteli su odlično popunjeni za srpanj i kolovoz, tako da je preostali kapacitet, vjerujem, lako prodan – ističe on.

Dok su cijene smještaja u susjednoj Hrvatskoj povećane za 30 posto, u Neumu je poskupljenje između pet i 10 posto.

– Povećanje je bilo neizbježno iz više razloga, uključujući povećanje plaća radnicima i rast troškova energenata i namirnica. Ipak, radi se o skromnom povećanju koje pokriva te troškove – objašnjava Krešić za Avaz.

Krešić dodaje da se Neum cjenovno ne može uspoređivati s Hrvatskom te je jeftiniji između 30 i 50 posto u odnosu na hrvatsko tržište.

– Postoje velike razlike u cijenama, s obzirom na to da je Hrvatska ove godine značajno podigla svoje cijene – zaključuje Krešić.

Pet noćenja za četveročlanu obitelj u neumskim hotelima tokom sezone košta od 2.100 do 2.900 KM, dok u Makarskoj ili Tučepima košta od 3.400 do 7.000 KM.

Kada je riječ o privatnom smještaju, pet noćenja za obitelj u apartmanima u Neumu tokom istog perioda košta oko 700 KM, dok u objektima na Makarskoj rivijeri košta najmanje 1.600 KM.

Više od 90 posto gostiju dolazi iz Francuske, Belgije, Poljske, Danske i drugih zemalja.

Informacija o cijenama smještaja u Neumu prvobitno objavljena na Večernjem listu BiH.

Objavljeno na Neum.online.

Izvor: ( neum.online / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima