Tvrtka iz Posušja stekla vlasništvo nad najvećim vjetroelektranama u regiji

TNT GROUP

Jedna od najuspješnijih bosanskohercegovačkih kompanija nastavlja ulagati u projekte obnovljivih izvora energije u regionu. To je Lager iz Posušja.

Pored izgradnje najvećeg vjetroparka u Hrvatskoj snage preko 180 MW, Lager je sada postao većinski vlasnik projekta vjetroparka “Snaga Istoka” u Srbiji ukupne snage 300 MW, čija je vrijednost preko 360 milijuna eura, izvijestio je Raport.

Ovaj projekt je trenutno najveći projekat vjetroelektrane u regionu, čiji se početak gradnje očekuje krajem iduće godine, nakon dobivanja priključenja za mrežu.

Lager je prošle godine kupio dvije kompanije koje posjeduju solarne projekte u Bosanskom Petrovcu u BiH, ukupne snage 150 MW, od njemačke kompanije Promondis, vlasnika Bertholda Brentrupa, i AT Solar od Aleksandra Aćimovca, podsjeća Raport.

Lager nastavlja putem ka tome da postane lider u regionu u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije.

“Ovo pokazuje našu posvećenost zelenoj tranziciji, održivom razvoju i zaštiti životne sredine. Naša ulaganja neće se zaustaviti samo na ovim projektima, jer pregovaramo o novim ulaganjima i preuzimanjima u regionu. Nadamo se da ćemo uskoro moći nešto postići i u našoj Hercegovini, jer smo već ranije započeli projekte na obnovljive izvore energije, ali smo nailazili na administrativne prepreke”, izjavili su za Raport iz kompanije Lager.

Originalni tekst preuzet sa stranice Posušje.info.

Izvor: ( www.posusje.info / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima