U BiH sve više radnika iz Indije, Nepala i Pakistana: Stranci primaju plaću od 500 eura!

TNT GROUP

U BiH se osim državljana susjednih zemalja, najviše dolaze radnici iz zemalja kao što su Indija, Bangladeš, Pakistan, Nepal…

 

 

Jedan od uglednih vlasnika ugostiteljskog objekta u Sarajevu pokrenuo je proceduru za dovođenje radnice iz Indije. Dogovor je bio da radnica prima plaću od 500 eura, dok poslodavac obezbjeđuje smještaj i dva besplatna obroka dnevno. Takve plaće mogu biti i veće.

 

Međutim, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH), Mario Nenadić ističe da to nije pravilo, već zavisi od dogovora sa potencijalnim radnikom iz inostranstva, prenosi Avaz.

 

Jedan od načina za povećanje radne snage je uvoz radnika iz inostranstva, pri čemu su poslodavci istakli da je to alternativno rješenje gdje nije moguće obezbijediti domaću radnu snagu. U prethodnim godinama je zabilježen lagani porast odobrenih dozvola za uvoz strane radne snage. Sektori poput ugostiteljstva, građevine i trgovine suočavaju se sa deficitom radne snage u BiH.

 

Broj odobrenih dozvola za strane radnike se kontinuirano povećava svake godine. U odnosu na prošlu godinu, ove godine je odobreno dvostruko veći broj kvota na nivou BiH, rekao je Nenadić.

 

Međutim, Nenadić je dodao da to nije konačno rješenje problema uvoza radne snage zbog složenih procedura koje su često dugotrajne i komplikovane, što dovodi do odustajanja poslodavaca od uvoza radne snage.

 

Nenadić je također istakao da je veliki broj prijavljenih na evidencijama nezaposlenih samo zbog zdravstvene zaštite ili socijalnog osiguranja, te da u stvarnosti nisu aktivni tražioci posla.

 

I pored domaće radne snage i uvoza strane, nedostaje dovoljan broj radnika da se zadovolje potrebe na tržištu rada u FBiH.

Vecernji list

Izvor: ( livnovine.com / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima