U Livnu održana Intermedijalna večer – spoj poezije, slike i glazbe

TNT GROUP

Ravnateljica muzeja Dražena Džeko istaknula je zadovoljstvo što je muzej, u jednoj neformalnijoj večeri, uspio postići dijalog poezije, slike i glazbe.

U Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica u Livnu sinoć je u suradnji s kazališnom scenom Cleuna, HKUD-a Dinara priređena intermedijalna večer. Tin Samaržija, perspektivan mladi umjetnik iz Zagreba predstavio se s dvije umjetničke mape, mapom Ekvilibrij i Sarabanda za Anamariju. U potrazi za ekvilibrijem u suvremenoj svakodnevnici, Samaržija vrlo jasnom koncepcijom i vrsnim tehničkim metierom kroz 14 bakropisa nastoji predočiti svoju potragu za ravnotežom koju on vidi u minimalističkim geometrijskim konstrukcijama.

Na dvodimenzionalnoj plohi proučava fenomen volumena, sinergiju i suodnose pojedinačnih rekontekstualiziranih oblika, vješto balansira između povijesnih diskursa, etimologije jezika i osobna senzibiliteta. Kako je rekla kustosica izložbe Željka Markov, autor teži perfekcionizmu u kojem svaki oblik, tekstura plohe i tonski valer ima svoj smisao i vrijednost u postizanju ravnoteže. Na postulatima konstruktivizma crno-bijelim valerima želi naglasiti procese i dinamiku odnosa oblika i kontekst u kojem se oni međusobno nadopunjuju. O svom stvaralaštvu je govorio i autor koji je izrazio zadovoljstvo što mapu Ekvilibrij prvi put predstavlja u Livnu. U grafičko pjesničkoj mapi Sarabanda za Anamariju, Samaržija je likovno uredio lirski obojene pjesme Luke Paljetka, jednog od najplodonosnijih suvremenih hrvatskih pjesnika a kazališna scena Cleuna publici je sjetno dočarala Paljetkovu ljubavnu poeziju koju je on posvetio preminuloj supruzi Anamariji, prevoditeljici, lektorici i urednici. Ravnateljica muzeja Dražena Džeko istaknula je zadovoljstvo što je muzej, u jednoj neformalnijoj večeri, uspio postići dijalog poezije, slike i glazbe. U glazbenom dijelu programa nastupio je kvartet klarineta osnovne glazbene škole “Franjo S. Vilhar” koji je izveo skladbu “Yesterday”.

 

Bljesak.info

Izvor: ( livnovine.com / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima