U Županiji Zapadnohercegovačkoj raste broj obitelji s troje i više djece

TNT GROUP

Implementacija Zakona o zaštiti obitelji s djecom je prioritet Vlade Županije Zapadnohercegovačke, a mjesečna naknada od 500 KM za treće i svako iduće dijete ima jasnu svrhu, što pokazuju podaci o povećanju broja višečlanih obitelji na području ove županije.

Prema informacijama Ministarstva financija Županije Zapadnohercegovačke, u siječnju 2024. godine, za obitelji s troje i više djece isplaćeno je 910.500 KM iz županijskog proračuna, dok je u svibnju taj iznos porastao na 931.000 maraka.

Otkad je Zakon stupio na snagu, zahvaljujući demografskoj mjeri koja omogućava mjesečnu naknadu od 500 KM za treće, četvrto i iduće dijete do sedme godine života, Županija Zapadnohercegovačka je do sada isplatila ukupno 17.439.000 KM obiteljima s troje i više djece.

Ministrica financija i potpredsjednica Vlade ŽZH Blagica Leko izjavila je da je za ovu godinu planirano 10.600.000 KM za demografske mjere. Ukoliko broj djece bude veći, sredstva će se korigirati izmjenama i dopunama Proračuna ŽZH.

Pored naknade za treće i svako iduće dijete, Vlada ŽZH je donijela odluke o jednokratnoj novčanoj potpori za opremu novorođenog djeteta te potporu ženi-majci koja nije zaposlena.

Jednokratna novčana potpora za opremu novorođenog djeteta ženi-majci koja nije zaposlena iznosi 500 KM, dok ona za zaposlenu ženu-majku iznosi 300 KM.

Potpora ženi-majci koja nije zaposlena isplaćuje se tijekom 12 mjeseci u mjesečnom iznosu od 350 KM u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Samo u svibnju ove godine, isplaćeno je ukupno 192.286,67 KM za ove dvije potpore, a ukupno 947.254,61 KM od početka godine.

Ministrica Leko ističe da Vlada pokazuje socijalnu osjetljivost i izdvaja sredstva za ostale socijalne kategorije poput štićenika i udomitelja, za koje su u prvih pet mjeseci izdvojena 541.867,22 KM.

Iz proračuna ŽZH za 2024. godinu odvojeno je 1.500.000 KM za te svrhe, a značajna sredstva su izdvojena i za korisnike stalne socijalne pomoći, s ukupno 425.960 KM isplaćenih u prvih pet mjeseci ove godine.

Porast broja obitelji s troje i više djece u ŽZH prvi je puta zabilježen na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima