Svake godine u listopadu, članovi Svjetske udruge kuharskih saveza obilježavaju Međunarodni dan kuhara, a u Srednjoj školi dr. fra Slavka Barbarića također je obilježen Dan kruha – Dan zahvalnosti za plodove zemlje.
Ovaj dan se koristi kako bi se istakla važna uloga koju kuhari imaju u našem svakodnevnom životu. Učenici koji se obrazuju za ovaj poziv u SŠ dr. fra Slavka Barbarića imaju priliku sudjelovati u raznim događajima, smotrama i natjecanjima od 2015. godine.
Jedan od važnih događaja postao je BLAŽ Enology, a udruga BLAŽ Enology pomogla je u organizaciji današnjeg događaja u školi u Čitluku.
Učenici su, zajedno s nastavnicima, pripremili ukusna jela spajajući tradicionalno i moderno, što je bio tematski fokus ovogodišnjeg Dana kuhara. Također, gost Dragan Buconjić je podijelio svoje znanje o pravilnom rezanju i serviranju pršuta i ostalih hercegovačkih delicija s učenicima.
– Danas slavimo strast i kreativnost kuhara te imamo priliku predstaviti rad naših učenika. Pripremili smo raznoliku ponudu jela spajajući tradiciju s modernim tehnikama. Naš cilj je očuvati kulturnu baštinu kroz suvremene trendove – rekao je Damir Mlikota.
Jela su predstavljena posjetiteljima na degustaciji na štandovima.
– Došli ste na proslavu Međunarodnog dana kuhara, važnog događaja za našu školu. Zahvaljujemo Udruzi BLAŽ Enology na podršci. Posebno zahvaljujem našem timu kuhara i konobara na gastronomskim poslasticama – rekla je ravnateljica Adela Škutor.
Nakon blagoslova hrane fra Slavena Tomića, nazočni su imali priliku kušati mnogobrojna jela.
Tijekom degustacije, glazbena sekcija je zabavljala posjetitelje, a proslavljeni nogometaš Aljoša Asanović također je posjetio događaj.
Asanović je pohvalio kreativnost učenika i pripremio darove za domaćine.
The post Učenici u spremanju hrane težili spoju tradicionalnog i modernog appeared first on Općina Čitluk.
Izvor: ( citluk.ba / Hum.ba )